Landslaget behöver hitta en balans, menar förbundskaptenen Marco Crespi. Foto: Bildbyrån

Förbundskaptenen inför EM: ”Vi måste vara realistiska”

Uppdaterad
Publicerad

Det svenska damlandslaget i basket har genrepat färdigt inför EM.

Nu gör man sig redo för avfärd den 13 juni.

– Vi tar allt dag för dag, säger Sveriges förbundskapten Marco Crespi till SVT Sport.

I går landade laget på Arlanda efter genrepsmatcherna mot Tjeckien och Frankrike. Svenskorna, som matchades mot tufft motstånd, fick bara med sig en seger på fyra matcher.

Först besegrade man de förstnämnda med 60-52 den 28 maj, för att dagen efter förlora med 61-79. Mot Frankrike blev det i helgen dubbla förluster med 61-77 och 51-71.

Trots det är förbundskaptenen Marco Crespi positiv.

– Vi gjorde en bra insats mot Tjeckien och två fina matcher mot Frankrike. Vi vet att de landslagen är på en annan nivå än vad vi är, men vi gör det ändå väldigt bra, säger han till SVT Sport.

59-åringen menar att han passade på att ge de yngre chansen och trycker på att förlusterna i genrepet inte kommer att påverka landslaget mentalt.

– Vi måste vara realistiska och förstå att de vi mötte är högre rankade än oss.

”Allt är positivt i truppen”

Landslaget har dragits med en del skadebekymmer i vår och det står sedan tidigare klart att Regan Magarity missar EM. Centerstjärnorna Amanda Zahui och Lollo Halvarsson saknas också.

– Nu är det bra. Vi tar allt dag för dag. Den enda som haft problem är Klara Lundqvist. Det är däremot inget allvarligt. Hon är inte i bästa skick, men spelade i går och kommer successivt tillbaka.

Det som ska förbättras inför EM är att laget behöver bli kvickare och mer konsekventa, menar Crespi. Han poängterar att matcherna mot Belarus och Slovakien blir nycklar för framgång – där Sverige behöver få med sig poäng – i en grupp som också innehåller Spanien.

Nu väntar läger i Södertälje fram till avresa mot Valencia den 13 juni.

MER BASKET: Se reportaget från KFUM Östersund 1975

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.