Viktor Gaddefors. Foto: Bildbyrån/SVT

Gaddefors är proffs på rivieran: ”Känns som semester”

Uppdaterad
Publicerad

SVT Sports kartläggning #proffsliv visar att det finns 70 svenska basketproffs runtom i världen och ett av dem är landslagsspelaren Viktor Gaddefors som sedan en månad tillbaka bor på franska rivieran och spelar i Antibes Sharks.

– På en fin dag här är det massor av turister som går under palmerna. Då känns det som att vara på semester, säger han till SVT Sport.

Som junior spelade Viktor Gaddefors i Uppsala Basket innan han som 17-åring flyttade till Virtus Bologna och tog klivet upp till deras a-lag.

Där stannade han tills november 2017 då han efter en sommar med landslaget skrev på för Uppsala.

I mars blev det sedan klart att han skulle ut i Europa igen då han blev klar för Antibes Sharks i den franska högstaligan.

– Här är väldigt bra, väldigt professionellt. Man kan fokusera enbart på basketen. Jag har kommit in i laget på ett bra sätt, säger svensken, som har gjort 43 poäng på fem matcher.

”Mycket mindre pengar”

Det är också just det som är den stora skillnaden jämfört med basketspelares tillvaro i Sverige. I Frankrike är det två träningar om dagen och tiden däremellan kan man ägna åt återhämtning.

– I Uppsala är det mycket mindre pengar. Det är inte ett heltidsjobb och man behöver ha något annat jobb bredvid. Om inte annat så måste man börja jobba direkt när karriären är över, säger Gaddefors.

Han tycker också att det är stor skillnad på själva spelet. I Frankrike är både fysiken och skickligheten klart bättre.

”Min dröm var NBA”

Livet som proffs skiljer sig ändå inte särskilt mycket sist och slutligen om man bortser från det ekonomiska.

– Jag bor ju på rivierian så just nu har jag det bra. Min dröm då jag var mindre var NBA och jag kan inte säga att jag är särskilt nära just nu, men jag är på en bra nivå, säger Gaddefors.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.