Från vänster: Anthony Davis och LeBron James i Los Angeles Lakers samt Jimmy Butler och Tyler Herro i Miami Heat. Foto: TT Nyhetsbyrån (Montage SVT)

Stor guide till NBA-finalen mellan Lakers och Heat

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska den längsta säsongen i NBA:s historia äntligen avgöras.

Hollywood ställs mot South Beach när favoriten Los Angeles Lakers möter uppstickaren Miami Heat – och superstjärnan LeBron James måste besegra sin gamla klubb i jakten på en fjärde NBA-titel.

SVT Sports Petter Öhrling ger er fakta och snackisar inför finalserien.

Spelschema

På grund av coronapandemin spelas alla matcher i en isolerad bubbla på Disney World i Florida, utan publik och med ett fåtal journalister på plats. Regelbundna tester genomförs på alla spelare och ledare under deras vistelse i Orlando.

Match ett: Lakers-Heat, 116–98

Match två: Lakers-Heat, 124–114

Match tre: Heat-Lakers, 115-104

Match fyra: Heat-Lakers, 96-102

Match fem: Lakers-Heat, 108-111 (Lakers leder med 3-2 i matcher)

Match sex: Heat-Lakers, måndag den 12 oktober 01.30

Match sju: Lakers-Heat, onsdag den 14 oktober 03.00

En arena i NBA:s bubbla i Disney World, Florida. Foto: TT

Vägen fram till finalen

Los Angeles Lakers

Matchfacit i grundserien: 52-19.

Slutspelet:

Åttondelsfinal: 4-1 i matcher mot Portland Trail Blazers

Kvartsfinal: 4-1 i matcher mot Houston Rockets

Semifinal: 4-1 i matcher mot Denver Nuggets

Miami Heat

Matchfacit i grundserien: 44-29.

Slutspelet:

Åttondelsfinal: 4-0 i matcher mot Indiana Pacers

Kvartsfinal: 4-1 matcher mot Milwaukee Bucks

Semifinal: 4-2 i matcher mot Boston Celtics

Kommentar: När säsongen avslutades i förtid ledde Lakers den västra konferensen medan Miami slutade femma i den östra. Sett till slutspelet har Miami haft en tuffare väg och ”överpresterat” genom att, i tur och ordning, slå ut fyran, ettan och trean i öst. Lakers, som var en av de stora favoriterna redan inför säsongen, har slagit ut åttan, fyran och trean i väst. I åttondelen mot Portland fick de hjälp av att storstjärnan Damian Lillard skadade knäet.

KLIPP: Här avgör Davis med matchens sista skott (21 september)

Inbördes möten den här säsongen

8 november: Lakers slog Heat med 95-80

13 december: Lakers slog Heat med 113-110.

Kommentar: Man ska nog inte lägga allt för stor vikt vid säsongens två fajter, men en detalj är intressant. I båda matcherna har Lakers gjort ett segerryck i den tredje perioden och vunnit den perioden med över tio poäng. Detta är ett mönster som man kan se hos Miami över en längre tid, de är ofta väldigt bra i den första halvleken för att sedan tappa i andra. Heat har förlorat 18 matcher den här säsongen, grundserie och slutspel, där de haft ledningen med tio eller fler poäng. Det är mest av alla lag. En av gångerna var mot just Lakers som låg under med 14 poäng.

KLIPP: Här avgör Butler vilda NBA-dramat – med noll sekunder kvar (3 september)

Lagen och stjärnorna

Skulle man ranka de tio bästa spelarna i matchserien har LA utan tvekan nummer ett och två i LeBron James och Anthony Davis. Men frågan är om inte Miami har de nästa fem eller sex namnen på en sådan lista. Frågan kring Lakers är om spelarna bakom ”The Big Two” är tillräckligt bra i en serie med bäst av sju matcher.

Jimmy Butler är en av de främsta tvåvägsspelarna i NBA och det största namnet i Miami. De saknar kanske en tydlig superstjärna, men kompenserar med bredd och variation. De har en handfull spelare som kan blixtra till och bidra med över 20 poäng. Det unga gardet med Tyler Herro (20 år), Bam Adebayo (23) och Duncan Robinson (26) har spelat med stort självförtroende i slutspelet, men frågan är hur de reagerar inför utmaningen att möta ett stjärnspäckat Lakers i finalen.

LeBron har hunnit bli 35 år gammal och hårfästet är högre i dag än när han peakade under guldåren i Miami 2012-2013, men gör inte misstaget att räkna bort ”King James”. I den sista semifinalen mot Denver visade han mästartakter med 38 poäng, 16 returer och tio assist.

Miami är inte ett lag som låter sig skrämmas, men när LeBron lägger i den växeln är han en mardröm för alla lag.

KLIPP: LeBron James sköt LA Lakers till NBA-final (27 september)

Finalrutin

Lakers och Heat är två lag som är bekanta vid finaler, men inte har varit där på ett tag. Lakers spelar sin första final sedan 2010 och senast Miami slogs om titeln var 2014, då ledda av supertrion med LeBron James, Dwyane Wade och Chris Bosh.

LeBron James gör sin tionde (!) finalserie i karriären och den nionde på de senaste tio åren. Jämförelsevis är det bara tre av alla föreningar i hela NBA som gjort fler finalserier. Han har tre NBA-titlar sedan tidigare, två med Miami (2012, 2013) och en med Cleveland (2016). I det här skedet av karriären spelar James för sitt arv så lita på att han vill vinna titeln med en tredje klubb.

Det saknas inte finalrutin i Miami heller. Andre Iguodala gör till exempel sin sjätte raka NBA-final (de första fem med Golden State) och 40-årige Udonis Haslem har blivit mästare med Miami tre gånger tidigare (2006, 2012, 2013).

Miami har också en fantastisk tränare i Erik Spoelstra som bland annat ledde klubben till fyra raka finaler mellan 2011 och 2014.

LeBron James och Dwyane Wade jublar 2013 efter andra raka NBA-titeln med Miami. Arkivbild. Foto: TT

Kobe Bryants död

Basketikonen Kobe Bryant avled i en helikopterkrasch i januari. Hans plötsliga och tragiska bortgång chockade USA och har präglat hela NBA-säsongen. Inte minst för Los Angeles Lakers, Bryants gamla klubb, som sagt att de ”spelar för Kobe”.

KLIPP: Här hyllar Lakers Kobe Bryant (1 februari)

Politiska ställningstaganden

NBA-spelarna, och i synnerhet LeBron James, har beskrivits som en maktfaktor i det amerikanska presidentvalet i höst.

Bland annat valde spelarna att bojkotta spel mitt under det pågående slutspelet, som en protest mot polisvåldet mot svarta i USA. Något som presidenten Donald Trump kritiserade. När de efter tre dagar återupptog spelet gjorde ligan flera åtgärder för att främja social rättvisa, däribland öppnades vallokaler i flera arenor och NBA lovade att driva på jämställdhetsarbetet i samhället.

Spelarna har också olika budskap och fraser skrivna på sina linnen och skor.

KLIPP: NBA-matcher skjuts upp efter bojkott (27 augusti)

KLIPP: Stjärnornas manifestation i återstarten (31 juli)

Kuriosa

• Lakers och Heat skriver tillsammans historia. Det här är den första NBA-finalen någonsin där båda lagen missade slutspelet året före.

• Guarden Dion Waiters är berättigad att få en mästerskapsring oavsett vilket lag som vinner titeln. Detta eftersom Waiters, som nu spelar i LA, inledde säsongen i Miami.

• LeBron James har ett frostigt förhållande till sin gamla klubb Miami. Efter fyra raka finaler, och två titlar, lämnade han sommaren 2014. Ordföranden Pat Riley blev då vansinnig och tyckte att LeBron ”kastade bort en dynasti”. James har antytt i intervjuer att han blev sviken av Riley som ska ha sagt att ”du gör din karriärs största misstag” till stjärnan. När LeBron sedan vann titeln med Cleveland 2016 skickade Riley ett sms för att gratulera – LeBron svarade aldrig.

Miamis Dwyane Wade och Lebron James under en slutspelsmatch 2013. Arkivbild. Foto: TT

ALLA NBA-MÄSTARE UNDER 2000-TALET

2019: Toronto Raptors (4-2 i matcher mot Golden State Warriors)

2018: Golden State Warriors (4–0 i matcher mot Cleveland Cavaliers)

2017: Golden State Warriors (4–1 mot Cleveland Cavaliers)

2016: Cleveland Cavaliers (4–3 mot Golden State Warriors)

2015: Golden State Warriors (4–2 mot Cleveland Cavaliers)

2014: San Antonio Spurs (4–1 mot Miami Heat)

2013: Miami Heat (4–3 mot San Antonio Spurs)

2012: Miami Heat (4–1 mot Oklahoma City Thunder)

2011: Dallas Mavericks (4–2 mot Miami Heat)

2010: Los Angeles Lakers (4–3 mot Boston Celtics)

2009: Los Angeles Lakers (4–1 mot Orlando Magic)

2008: Boston Celtics (4–2 mot Los Angeles Lakers)

2007: San Antonio Spurs (4–0 mot Cleveland Cavaliers)

2006: Miami Heat (4–2 mot Dallas Mavericks)

2005: San Antonio Spurs (4–3 mot Detroit Pistons)

2004: Detroit Pistons (4–1 mot Los Angeles Lakers)

2003: San Antonio Spurs (4–2 mot New Jersey Nets)

2002: Los Angeles Lakers (4–3 mot Sacramento Kings)

2001: Los Angeles Lakers (4–1 mot Philadelphia 76ers)

2000: Los Angeles Lakers (4–2 mot Indiana Pacers)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.