Här är EM:s största profiler

Uppdaterad
Publicerad

SVT Sports basketexpert Elisabeth Egnell listar basket-EM:s största profiler. En är Sveriges WNBA-stjärna Amanda Zahui. Här får du koll på resten.

Emma Meeseman, post/under korgen-spelare, Belgien

”Gör sina medspelare bättre, kan göra mål på alla sätt och är otroligt vass i försvarsarbetet. Fantastisk arbetsmoral och lagkamrat, och är den överlägset tyngsta byggstenen i den generation som lett Belgien till de största framgångarna någonsin.”

Maria Vadeeva, post/under korgen-spelare, Ryssland

”Det ryska underbarnet spelar som 20 åring sitt tredje EM. Utvecklingskurvan pekar fortfarande spikrakt uppåt och hon dominerar trots sin unga ålder under korgarna.”

Laia Palau, guard, Spanien

”Har styrt och ställt den spanska framgångssagan i nästan 20 år från point guard-positionen. Dirigerar tempot i matchen, väljer exakt vem i det spanska laget som ska komma till avslut och levererar mackor som ingen annan. Sa jag att hon fyller 40 i år?”

Alina Iagupova, guard, Ukraina

”Fysiskt fenomen som bär Ukraina på sina axlar. Kan komma till avslut som tycks omöjliga för vilken mänsklig varelse som helst. Kommer vinna alla parametrar av statistiken i det ukrainska laget och spelar på så gott som alla fem positionerna.”

Marianne Johannes, guard, Frankrike

”Kanske den mest spektakulära basketspelaren i världen just nu. Oförutsägbar i allt hon gör och en härlig kontrast till ett annars strukturerat Frankrike.”

Amanda Zahui, post/under korgen-spelare, Sverige

”Direkt influgen från några topprestationer i WNBA och kommer ha en bärande roll i det svenska laget. 100 procent energi som smittar av sig till hela laget och säkert irriterar några av motståndarna under korgarna.”

Sonja Petrovic, guard, Serbien

”En av de mest välskolade spelarna i mästerskapet som efter några skadedrabbade år har blommat ut till den stjärna hon förutsågs att bli redan som tonåring. Basket-IQ personifierat, med lite skönt balkanhetta som spelar allra bäst när det ska avgöras.”

Cecilia Zalandasini, guard, Italien

”Italienska stjärnskotten har gått från klarhet till klarhet, och blir livsfarlig för motståndarna med ännu mer erfarenhet på nacken. Spelar som guard med är så gott som ostoppbar i anfallet tack vare sin längd och storlek.”

Anastasia Veramyanka, post/under korgen-spelare, Vitryssland

”Alla som har gjort mål mot Veramyanka, räck upp en hand. Iskall blockmaskin som täcker upp hela försvaret och som kan skjuta treor när det behövs. Utgör Vitrysslands legendariska twin- tower tillsammans med Yelena Leuchanka, och är tillbaka i landslaget efter graviditet.”

Yvonne Turner, guard, Ungern

”Den naturaliserade amerikanskan är kvickast i hela EM och har framgångsrikt spelat tillsammans med många av de nyligen nyblivna landsmaninnorna under flera år i ungerska Sopron. Kan bryta ner vem som helst i anfall och kan förändra matchbilden mot vilket motstånd som helst.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.