Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Amanda Zahui visade sitt stöd för fängslade Brittney Griner.

Här visar Amanda Zahuis sitt stöd för dömda Brittney Griner

Uppdaterad
Publicerad

Sverige förlorade mot Israel i EM-kvalet igår och inför matchen passade Sveriges superstjärna Amanda Zahui på att visa sitt stöd för den fängslade amerikanskan Brittney Griner – genom att bära en T-shirt med texten ”WE ARE BG” på uppvärmningen.

– Vi älskar dig så mycket. Vi väntar troget på att du ska komma hem. Vi älskar dig!, skriver hon på sociala medier.

Den amerikanska basketstjärnan Brittney Griner greps den 17 februari på Moskvas flygplats efter att tullen hittat e-cigaretter med cannabisolja, något som är olagligt i Ryssland. Hon dömdes senare till nio års fängelse och böter och det har rapporterats om att Griner ska ha skickats till en straffkoloni på okänd ort.

– I 280 dagar har min syster och vän Brittney Griner felaktigt varit fängslad i Ryssland. Jag är tacksam för att du är min vän med ett stort hjärta. För de som behöver en kram, hopp eller bara ett par sneakers så har du alltid funnits där. Älskar dig BG!, skrev hon inför matchen på twitter.

Enligt internationella basketförbundet FIBA är det inte tillåtet att framföra politiska budskap senare än 10 minuter före FIBA:s egen sändning, då riskerar spelarna böter.

Se Zahuis budskap inför matchen i spelaren ovan.

SVT FÖRKLARAR: Vad har hänt med basketstjärnan Griner?:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Brittney Griner är fängslad i Ryssland. Foto: Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.