Tillman: ”Insett att det är en styrka att våga öppna sig”

Uppdaterad
Publicerad

Våren 2016 åkte Jens Tillman fast för drograttfylla och fick sparken av Luleå. I dag, två år senare, ser han tillbaka på en period som trots mörker lärt honom mycket om sig själv.

– Jag har insett att det inte är så farligt att öppna sig. Det är ingen svaghet utan en styrka, säger Jens Tillman till SVT Sport.

Jens Tillman hade precis fört Luleå till klubbens tredje raka SM-guld när han stoppades av polisen, körandes bil med amfetamin i kroppen. Han fick sparken av Luleå och dömdes senare för ringa narkotikabrott och rattfylleri.

– Det förändrades till en ganska lång, tung tid egentligen. Men en nödvändig tid, att ta hand om sig själv och just det här att kunna erkänna för sig själv och utåt att jag har ett problem. I stället för att alltid hjälpa alla andra att må bra så blev det lite mer att nu behöver jag må bra, säger Jens Tillman till SVT Sport.

I dag, efter bland annat hjälp av en psykolog, är han drogfri och hoppas snart vara tillbaka till basketen på allvar.

Haft kortare coachuppdrag

– Jag har mycket sug efter att vara med inom idrotten igen. Just det här att påverka och få folk att känna att de kan och vill och att få en grupp att komma tillsamman. Jag vill bara göra det igen, säger han.

Är du helt återställd?

– Jag tycker att jag är återställd. Jag är glad att jag kunde ta tag i det och kunde erkänna saker för mig själv och för andra. Jag har insett att det inte är så farligt att öppna sig. Det är ingen svaghet utan en styrka.

Han har haft tre kortare och mindre coachuppdrag sedan 2016 men nuläget är det inte klart vilka Tillman coacher kommande säsong.

Se reportaget i spelaren ovan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.