Tonårsstjärnan går i tvillingarnas spår

Uppdaterad
Publicerad

Svensk dambasket går in slutspurten för en plats i sommarens EM-slutspel och i jakten finns sportens framtid, tonåringen Klara Lundquist. En stortalang som flyttat hemifrån för att ta nästa steg i karriären.

Hennes övergång från moderklubben Alvik till ligakonkurrenten Telge var en mindre bomb i basket-Sverige, men ett logiskt kliv i hennes karriär. En chans att få känna på spel i Euro Cup där hon direkt visat vilken kapacitet hon besitter.

Lundqvist har snittat över 20 poäng på de tre matcher hon spelat och ligger topp-5 i poängligan.

– Det kändes ganska naturligt att ta steget hit. Träna två gånger om dagen, kunna träna i en hall där de har så många resurser, gym nära och en massa tränare som kan hjälpa mig med mina individuella förmågor, säger 19-åringen som trots sin ungdom inlett sin femte säsong i högsta ligan.

Anbud från flera ligor

Hon kunde ha hamnat utomlands redan i vinter. Det kom anbud från såväl Italien, Spanien som Polen, men kände det som ett lagom steg att flytta några mil bort från föräldrahemmet i Bromma och testa på sin första egna lägenhet.

I landslaget gör hon sin andra säsong, är backup till Elin Eldebrink, som precis som tvillingsyrran Frida har sitt ursprung i just Södertälje.

– Det känns ju bra att vara här. De är ju ute i topplag i Europa. Det är kul att kunna följa deras väg och också ta mig ut i toppklubbar senare i min karriär, säger Lundquist som tror på goda chanser att nå EM-slutspelet nästa sommar, först via en förväntad seger mot Makedonien och sen besegra Italien.

– Italien förlorade vi mot i februari, men då spelade vi ganska dåligt. Jag tror absolut att vi kan vinna mot dom nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.