Kobes magiska kväll – 81 poäng mot Toronto

Uppdaterad
Publicerad

Den 22:a januari 2006 är ett datum som har gått till historien. Kobe Bryant var på sin sportsliga topp när hans Lakers ställdes mot Toronto Raptors i Staples Center. En trött match i serielunken tänkte nog många, Kobe Bryant tänkte annat. Lakers stjärnguard stannade på 81 poäng, näst bäst poängnotering i NBA-historien.

– Det var som en man mot pojkar, säger Jalen Rose, som hade huvudansvaret att försvara mot Kobe under den legendariska kvällen.

Wilt Chamberlain dominerade NBA under 60-talet. Den storväxte centern stod i mars 1962 för en otrolig bedrift när han gjorde 100 poäng mot New York Knicks. På 60-talet TV-sändes endast ett fåtal matcher i ligan, Wilt Chamberlains möte med Knicks var inte en av dem. Matchen har levt kvar på ett nästan mytiskt sätt och noteringen, är de flesta förståsigpåare överens om, oslagbar.

Innan januari 2006 hade ingen, förutom Chamberlain själv, varit i närheten av att upprepa bedriften. Den 22:a januari ställdes LA Lakers mot Toronto Raptors. Kobe Bryant var den stora stjärnan i ett Lakers på smådekis efter att Shaquille O'Neal lämnat klubben efter de tre raka titlarna 2001-2003.

”Det var en snoozefest”

Matchen såg på förhand ut att vara en högst ordinär match i den 82 matcher långa NBA-serielunken.

– Det var en ”snoozefest”, låt oss vara ärliga. Ingen var där. Det var inga A-kändisar där, inga av de vackra LA-människorna var där, säger Chuck Swirsky, författare till boken ”Facing Kobe Bryant”, till heavy.com.

Raptors ledde stora delar av matchen och med drygt två minuter in i tredje perioden så tog Toronto ledningen med 71-53. Då gick Kobe Bryant loss. ”The Black Mamba” satte elva raka skott innan han missade ett hoppskott med 1.9 sekunder kvar av perioden.

Kobe gick in i den avslutande perioden med 53 poäng, redan det en imponerande notering. Men i den fjärde tog Kobe Bryant över totalt.

– Han var lugn och tog bara över. I sådana tillfällen var han bara i ”zonen”, hans disciplin och fokus är oöverträffbart på många sätt. Det är därför han hade den karriären han hade, säger Jalen Rose, mannen med den mindre angenäma uppgiften att försvara mot Kobe Bryant under den minnesvärda kvällen.

”Var inte ens hans bästa match”

Kobe fick ofta under sin karriär kritik för hans stora ego och oförmåga att släppa bollen till sina lagkamrater. En galen kritik menar Jalen Rose.

– Jag skrattade alltid när jag folk sa att han inte passade tillräckligt. Om du kan göra 81 poäng i en NBA-match, varför skulle du någonsin vilja passa?

28 poäng i den sista perioden innebar att Kobe Bryant stannade på 81 poäng. Den enda gången sedan Wilt Chamberlains 100-poängskväll som någon ens har varit i närheten av hans rekord. Matchen har gått till historien som en av de största bedrifterna i den moderna basketen och är en viktig del av det arv som Kobe lämnar efter efter sig. 

– När jag pratar om den matchen tänker jag alltid: Kobe slog sig aldrig för bröstet. Han pekade aldrig mot publiken. Han var i en sådan zon, det var som en man mot pojkar. Han fullständigt krossade oss men han visade aldrig några känslor medan han gjorde det. Det största saken med hans 81-poängsmatch är att det inte ens var hans bästa, inte enligt mig i alla fall, säger Jalen Rose till heavy.com.

LISTA: Kobes mäktigaste poäng i karriären

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.