Anton Gaddefors och Södertälje är vidare till semifinal.

Södertälje klart för SM-semi

Uppdaterad
Publicerad

Södertälje är första lag att gå till semifinal i basketslutspelet.

Efter en jämn match tog man över på slutet och vann till slut med 99-81.

– Det känns jättebra, säger Södertäljes Dino Pita till SBL Play.

För Umeå var det vinna eller försvinna som gällde. Södertälje har tagit två klara segrar i de två första kvartsfinalerna och Umeå var illa ute.

Dagens möte blev betydligt jämnare och lagen följdes åt poängmässigt hela matchen. Det var först mot slutet som Södertälje drog ifrån och gav sig på ett försök att säkra semifinalplatsen.

När 5.30 återstod ledde man med sju poäng efter att Södertäljes poängbäste spelare ikväll, Anton Gaddefors, satt en tvåa. Därefter blev Umeå allt mer skakat och Södertälje kunde utöka sin ledning ytterligare.

Med bara sekunder kvar fick Södertälje två straffkast. Man satte båda och när slutsignalen ljöd kort därefter hade Södertälje vunnit med 99-81 och säkrat semifinalplatsen.

– Det känns jättebra. Vi får några extra dagar nu inför semifinalen och vi kan få in Viktor (Gaddefors, skadad) och Lazar (Radosavljevic) mer i matchtempo, säger Södertäljes Dino Pita till SBL Play.

Köping reducerade

Även måndagens tidiga match var en rysare. Efter två raka segrar, 84-71 och 86-76, var Norrköping en seger ifrån att gå vidare i slutspelet.

Men Köping ville annat. Det var en jämn match där Köping ofta hade övertaget, som mest ledde man med 13 poäng.

– Vi har några riktigt bedrövliga minuter i andra halvlek, säger Köpings tränare Panagiotis Nikolaidis till SBL Play.

Men det blev dramatik in i det sista. Med 16 sekunder var Norrköping i ledning med en poäng men då fick Köping ett anfall, efter bakåtspel av Norrköping, och C. J. Jackson satte en tvåpoängare. Han fick dessutom ett bonuskast som han satte och plötsligt ledde Köping med två poäng när åtta sekunder återstod. Norrköping fick ett anfall och gick för en trepoängare men bollen gick inte i och Köping vann med 80-78.

– Vi är värda den här segern, basketgudarna var skyldiga oss den här segern, säger Panagiotis Nikolaidis.

Den fjärde kvartsfinalen spelas på onsdag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.