LeBron James bötfälls för provocerande dans. Foto: Bildbyrån

LeBron James bötfälls för provocerande dans

Uppdaterad
Publicerad

Los Angeles Lakers storstjärna LeBron James hann bara komma tillbaka från karriärens första avstängning innan han råkade i trubbel med NBA-ledningen.

Nu bötfälls han för en ”obscen” segergest och varnas för svordomar.

I slutminuterna av Lakers match mot Indiana Pacers i onsdags firade James en trepoängare med en dans som ligan kallar ”obscen”.

Tilltaget kostar James böter på motsvarande nära 140 000 kronor, skriver nba.com. Han fick även en varning efter att ha svurit när han under presskonferensen efter matchen fick frågor om boten.

Lakers vann matchen med 124–116.

Tidigare i veckan straffades James för osportslig beteende på plan under en match mot Detorit förra helgen. Då blev det avstängning utan lön i en match – tisdagens möte med New York Knicks som Lakers förlorade med 100-106.

Och själva ”dansen” då?

Den kan beskrivas som några stora bredbent hoppande steg med händerna kupade framför skrevet. Bland andra Torontos Fred VanVleet har tidigare fått böter för att ha gjort gesten som brukar kallas Sam Cassell-dansen. Cassell spelade i NBA 1993–2008.

Under åren har spelare använt ”dansen” som en segergest efter att ha satt viktiga eller svåra skott, men det var först under säsongen 2010-2011 som NBA började dela ut böter för den.

– Det är så dumt att ta någons pengar för det där. Det är inte som att man ger någon fingret ju, sade Cassell i en intervju med The Athletic 2019 om att NBA bötfäller gesten.

För just LeBron James lär väl inte boten svida allt för mycket. Han har en årslön på motsvarande nära 380 miljoner kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.