Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
En hyllningsvideo till Kobe Bryant spelades innan matchen. Foto: Ringo H.W. Chiu/AP/TT

Los Angeles Lakers hyllade Kobe Bryant

Uppdaterad
Publicerad

Tårar, sång och hyllningar. Känslorna var utanpå tröjorna när Los Angeles Lakers hyllade Kobe Bryant.
– Det här är en hyllning till 20 år av blod, svett och tårar, sade Lakers-stjärnan LeBron James före matchen mot Portland.

Själva NBA-mötet hamnade i bakgrunden när Lakers hyllade Kobe Bryant i den första matchen sedan den före detta storspelaren omkom i en helikopterolycka 26 januari.

Utanför arenan Staples Center hade fans samlats timmar före uppkast för att lägga ned blommor och minnessaker. Väl inne möttes publik och spelare av Bryants båda tröjnummer under sin tid i laget, 8 och 24, i form av tröjor utlagda på åskådarplats.

Före lagens uppvärmning hölls en minnesstund med bland annat en videohyllning som framkallade tårar hos så väl fans som spelare. Under själva uppvärmningen bar Lakers-spelarna sedan Bryants tröjnummer. Därefter släcktes arenan ner och fansen skanderade ”Kobe, Kobe, Kobe” till ljusen från sina mobiltelefoner – en hyllning som förekom flera gånger under matchen.

Mästare

Kobe Bryant var Lakers-spelare under 20 år, 1996–2016, och vann under den tiden fem NBA-titlar. 2008 utsågs han till ligans mest värdefulla spelare. Han vann även OS-guld med USA 2008 och 2012.

Fram till förra helgen var Bryant den tredje bäste poängplockaren i NBA:s historia (33 643 poäng), men passerades av nuvarande Lakers-stjärnan LeBron James.

LeBron James håller tal. Foto: TT Nyhetsbyrån

”Är en familj”

James var också den som höll tal till arenan före matchstart:

– Vi är alla ledsna, vi är alla förkrossade, det här är hjärtskärande. Det jag vet i sådana här stunder är att vi alla kan luta oss mot familjen. När jag ser mig om här i arenan så vet jag att vi alla, från spelare, ledare, hela organisationen, till fans – vi är alla en familj. Det här är en familj.

James sade vidare att han ville se matchen som ett firande och en hyllning och inte en minnesstund.

”Så sorgligt”

James var inte ensam om att uttrycka sorg och saknad. Bland de många välkända ansiktena i publiken uttalade sig Red hot chili peppers-bassisten Flea, säsongskortsinnehavare sedan 1997, till amerikansk tv:

– Jag är i chock, jag kan inte tro det. Det är sorgligt. Så sorgligt.

Bland framträdandena före och under matchen fanns Usher som sjöng en version av ”Amazing Grace”, cellisten Ben Hong spelade ”Hallelujah”, och Boyz II Men sjöng den amerikanska nationalsången.

I halvtid framförde Wiz Khalifa och Charlie Puth ”See You Again”,

Förlust

Själva matchen mot Portland slutade med Lakers-förlust, 119–127, mycket tack vare att Portlands Damian Lillard stod för hela 48 poäng.

I helikopterkraschen 26 januari omkom Bryant, hans dotter Gianna och sju andra personer.

VIDEO: Kobe Bryants dödskrasch – detta har hänt

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kobe Bryants dödskrasch – detta har hänt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer