Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
NBA-stjärnans galna match – rekord och fräckis i slutsekunden Foto: AP/TT

Luka Doncic med historisk NBA-match: ”Behöver en återhämtningsöl”

Uppdaterad
Publicerad

Luka Doncic bjöd på en aldrig tidigare skådad insats i nattens NBA.

Dallas Mavericks slovenske stjärna stod för 60 poäng, 21 returer och tio assist i segern mot New York Knicks, 126-121.

Däribland en magisk kvittering i slutsekunden.

– Jag behöver en återhämtningsöl, skrattar han efteråt.

Och nog har 23-åringen förtjänat en öl eller två efter att ha spelat över 47 minuter i nattens rysare hemma mot New York.

Doncic blev den förste spelaren i NBA:s historia att göra en triple-double – alltså tvåsiffrigt i tre statistikkolumner – med minst 60 poäng, 20 returer och tio assist.

– Han är en speciell spelare. Att göra något som ingen annan spelare har gjort förut är väldigt svårt. Det har funnits en hel del fantastiska spelare före honom, säger Dallas tränare tillika förre storspelaren Jason Kidd.

Karriärbästa i poäng och returer

Slutet av matchen blev dramatiskt. Dallas låg under med nio poäng när bara 26,8 sekunder återstod av matchen. Och Doncic klev fram till straffkastlinjen med 4,2 sekunder kvar i underläge 112-115.

Först satte han det första straffkastet till 113-115, men eftersom Dallas behövde två poäng till för att ta matchen till övertid skickade slovenen bollen hårt i plankan, en medveten miss, för att sedan i kalabaliken som uppstod ta hand om returen och kvittera i matchens sista sekund.

– Jag visste att det var två sekunder kvar eller något i den stilen. Jag försökte bara få iväg bollen och som tur var gick den in, säger han efteråt om den galna sekvensen som framkallade ett glädjeutbrott både på planen och på läktaren.

– Jag trodde faktiskt att vi hade vunnit matchen. Det var därför jag gjorde som jag gjorde mot publiken. Jag trodde att vi vann, men såg att det var oavgjort och tänkte ”oj då”.

Men Doncic verkade inte ha svårt att ladda om för i förlängningen stod han sedan för sju av Dallas elva poäng. Segersiffrorna skrevs till 126-121.

Både hans 60 poäng och 21 returer var karriärbästa.

– Jag är så jäkla trött, konstaterade han i segerintervjun efteråt.

Galna statistiken: 0-13 884

Något som gör vändningen ännu mer anmärkningsvärd är att det här var första gången i NBA:s historia som ett lag lyckas hämta ikapp nio poängs underläge med 35 sekunder eller mindre kvar på klockan.

13 884 gånger (!) har ett lag försökt, men aldrig tidigare har någon lyckats.

I somras var superstjärnan med i det slovenska lag som besegrade Sverige med 84-81 i VM-kvalet. Han var då poängbäst på planen med 31 men pikades också av de svenska fansen på Hovet.

ARKIV: Här hånas Luka Doncic av de svenska fansen – och Dirk Nowitzki (4 juli 2022)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

MATCHFAKTA

Dallas Mavericks-New York Knicks 126-121 efter förlängning

(28-30, 27-33, 27-29, 33-23, 11-6)

Poängplockare, Dallas: Luka Doncic 60, Spencer Dinwiddie 25, Christian Wood 19, Tim Hardaway Jr 11, Davis Bertans 5, Reggie Bullock 3, Dwight Powell 2, Kemba Walker 1.

New York: Quentin Grimes 33, Julius Randle 29, Mitchell Robinson 20, Miles McBride 14, Immanuel Quickley 13, Isaiah Hartenstein 5, Derrick Rose 5, Jericho Sims 2.

Publik: 20 377 (American Airlines Center, Dallas).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.