Matilda Ekh i försvarsposition. Foto: Bildbyrån

Luleås unga stjärna tror på sitt Luleå

Uppdaterad
Publicerad

Luleå går emot strömmen med amerikanska importstjärnor och har ett lag uppbyggt på nästan enbart svenska spelare. Målsättningen är hög.

– Vi vill bevisa att det går att vinna SM-guld med bara en import, säger 18-åriga löftet Matilda Ekh till SVT Sport.

Premiären mot topprivalen A3 Umeå häromdagen var lyckad och hemvävda Luleå vann med 83-69.

– Det var lite halvdant spel från båda lagen, inget lag har ju spelat match på länge men vi kom in i matchen mer och mer och spelade bra. Vi kunde spela som vi gjort på träningarna med inriktning på försvar och fördela bollarna i anfallet, säger Ekh som var bästa poängplockare för sitt Luleå med 16 poäng.

Vid en sekvens snodde Ekh åt sig bollen direkt när Umeå satt igång spelet bakom egen korg och fick den sedan tillbaka och satte en trea från sidan.

– Jag tänkte nog inte så mycket, det gick ganska fort. Jag fick tag i bollen och så sköt jag.

Brukar du göra sådana poäng?

– Ja, det händer väl.

 Se sekvensen här:

Luleå har en bred trupp med svenska spelare som även har en mix i ålder från ungdom till erfarenhet.

– Målsättningen är så klart att vinna SM-guld. Vår trupp är ganska omtalad eftersom vi med ett undantag bara har svenska spelare. Vi vill bevisa att det går att vinna SM-guld med bara en import.

SVT:s expert Elisabet Egnell tror på Alvik. Vad säger du om det tipset?

– Jo men Alvik är bra och har i princip samma trupp som förra året så de kommer säkert att vara jättebra. Men jag tycker att vi har en bredare trupp, alla 14 i truppen kan prestera, vilket kommer att vara viktigt i slutet av säsongen. Vi kommer att kunna går runt på fler spelare.

Ekh är en av flera unga spelare som är beredd att ta chansen.

– Vi är många unga spelare som fått chansen att växa in i en större roll samtidigt som det är viktigt att ha de rutinerade spelarna som stöttepelare.

Vad tror du om din egen roll i laget?

– Vi är många som är väldigt jämna och kommer inte att bygga laget kring någon speciell spelare vilket jag tror kommer att vara vår styrka. Vi är många som kan ta avsluten. Jag vill ta en stor roll och bidra med så mycket jag kan både i anfall och försvar.

Vad har du för drömmar kring basketen och framtiden?

– Jag vill spela som proffs i Europa och USA och leva på min basket så länge som möjligt.

Så vilka lag kommer att prestera bäst under säsongen?

– Luleå, Alvik, Umeå och Högsbo, det är väl de fyra som jag tror mest på.

Luleås enda importspelare är Debora Costa från Brasilien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.