LeBron James. Foto: Bildbyrån

NBA är tillbaka – men ingenting är sig likt

Uppdaterad
Publicerad

Det senaste massiva coronatestet av 346 NBA-spelare visade noll positiva fall.
När säsongen nu återupptas blir det på många sätt speciellt.
– Jag måste hålla kontakten med min familj varenda dag, säger storstjärnan LeBron James.

Natten mot fredag, svensk tid, är det åter uppkast i världens bästa basketliga.

NBA-säsongen ska spelas klart på Disney World i Florida. För att minimera smittorisken har lagen isolerats i en hårt kontrollerad bubbla på nöjesparken. Matcherna kommer att spelas på tre arenor i det enorma idrottskomplexet inne i parken, utan publik och med bara ett fåtal journalister närvarande vid varje match. Drygt 350 spelare bor på tre hotell på Disney World, med begränsad åtkomst och besöksförbud från utomstående fram till det att slutspelet startar.

I ett USA med över 150 000 människor döda i covid-19 blir återstarten en utmaning för ligan. Regelbundna tester genomförs på alla spelare och ledare under deras vistelse i Orlando.

Lakers först ut

Det senaste massiva coronatestet av 346 NBA-spelare visade noll positiva fall. Om en spelare blir smittad krävs två negativa test innan han kan återgå till laget.

– Ur min synvinkel fungerar det väldigt bra och jag är försiktigt optimistisk över att vi är på rätt väg, säger NBA-kommissionären Adam Silver till New York Times.

– Den verkliga prövningen kommer när vi börjar spela basket utan varken munskydd eller fysisk distansering.

Först ut i torsdagens återstart är Utah mot New Orleans. Några timmar senare gör Lakers och Clippers upp i ett Los Angeles-derby.

LeBron James Lakers ledde västra konferensen när ligaspelet pausades den 11 mars. Han medger att det kommer vara speciellt att spela nu.

– Jag har definitivt ett lite annat tankesätt och en lite annan känsla kring det hela än normalt. Jag kommer inte att stänga av min telefon under den här tiden. Jag måste hålla kontakten med min familj varenda dag. Det går inte att släppa under de här omständigheterna. Men jag kommer inte att fuska. Jag kommer att göra allt för laget och för fansen. Jag är redo, säger LeBron James till NBA:s hemsida.

22 lag deltar

Grundserien ska vara färdigspelad till den 17 augusti då slutspelet inleds. 22 lag finns med i återstarten på nöjesparken. Det betyder att ligans åtta sämsta lag inte får spela mer denna säsong.

LA Lakers, LA Clippers, Denver, Utah, Oklahoma, Houston, Milwaukee, Toronto, Boston, Miami, Indiana och Philadelphia är redan slutspelsklara.

Finalserien ska spelas så sent som i oktober.

Black lives matter-rörelsen kommer att vara högst närvarande under matcherna. På alla tre planer syns orden ”black lives matter” på golven och spelare kommer att få bära linnen prydda med meddelanden om social rättvisa.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer