Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Zion Williamson är tillbaka efter svåra skadebekymmer och har levererat för sitt New Orleans Pelicans den här säsongen. Foto: TT

Sjätte raka för skrällaget New Orleans Pelicans – som toppar i väst: ”Overkligt”

Uppdaterad
Publicerad

Sjätte raka segern och etta i den västra konferensen.

New Orleans Pelicans är säsongens stora överraskning i NBA hittills.

– Det känns overkligt att säga detta, men jag tror att New Orleans har den bästa och djupaste spelartruppen i NBA, säger SVT:s expert Nick Rajacic.

Det var nog inte många som förutspådde att Pelicans skulle toppa den västra konferensen, och ligga trea i hela NBA, så här långt in på säsongen.

Men i natt vann de toppmötet mot Phoenix med 128-117 efter en ny uppvisning av stjärnan Zion Williamson. Draftettan från 2019 noterades för 35 poäng, sju returer och fyra assist.

Williamson bjöd på flera spektakulära dunkar som fick arenan att koka – för att inte säga koka över.

I slutsekunderna anföll han ensam med korgen, snurrade 360 grader i luften och avslutade med en sevärd ”windmill dunk”, när man snurrar armen ett helt varv i luften likt en väderkvarn.

Ilska efter Zions dunk

Sekvensen väckte stor ilska hos bortalaget Phoenix eftersom New Orleans redan hade en ledning som skulle räcka till seger. I NBA är det kutym att låta tiden rinna ut om siffrorna är ointagliga.

Tumult utbröt på planen och spelare och ledare ur båda lagen fick skingras.

Phoenix-guarden Cameron Payne kallade Williamsons beteende ”osportsligt” och Zion bad själv om ursäkt efteråt.

– Det var inte likt mig. Jag erkänner att jag drogs med i stundens hetta, säger 22-åringen.

Experten: ”Kan gå hela vägen”

För New Orleans var det här 17:e segern på de 25 första matcherna.

Stjärnan Williamson spås en lysande karriär i NBA, men har dragits med svåra skadebekymmer och spelade till exempel inte en enda match i fjol.

I år har NBA-fansen äntligen fått se vad en frisk Zion kan uträtta.

– Zion har sett bra ut, men han är också det stora frågetecknet för det här gänget. Hans skadehistorik är brutal, och varje gång han faller mot golvet håller man andan för att man fruktar att han kommer att skada sig. Men är Williamson hel kan de nog gå hela vägen. De har potential för det, säger SVT:s expert Nick Rajacic.

– New Orleans har helt enkelt bredast trupp i NBA och kompletterar varandra på ett sätt som ingen annan trupp i ligan kan matcha. En härlig blandning av veteraner och unga, samt hungriga spelare som vill göra jobbet defensivt.

MATCHFAKTA

New Orleans Pelicans-Phoenix Suns 128-117

(26-27, 29-25, 40-30, 33-35)

Poängplockare, New Orleans: Zion Williamson 35, Jose Alvarado 20, CJ McCollum 18, Larry Nance Jr 17, Naji Marshall 14, Jonas Valanciunas 12, Devonte' Graham 5, Dyson Daniels 4, Trey Murphy III 3.

Phoenix: Deandre Ayton 25, Chris Paul 24, Torrey Craig 14, Devin Booker 14, Damion Lee 12, Mikal Bridges 11, Jock Landale 9, Cameron Payne 5, Josh Okogie 3.

Publik: 16 381 (Smoothie King Center, New Orleans).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.