James Harden är, förutom att vara en av de bästa spelarna i NBA, också känd för sitt skägg, ”The Beard”. Foto: TT Nyhetsbyrån

James Harden förlänger magiska NBA-sviten

Uppdaterad
Publicerad

NBA:s hetaste spelare just nu heter utan tvekan James Harden.

Hans 35 poäng i segern mot Toronto i natt sänker (!) faktiskt hans poängsnitt i januari på smått osannolika 44,4 poäng per match.

Men storstjärnan gjorde ändå mest poäng av alla när hans Houston slog Toronto med 121–119.

Efter nattens seger hemma i Toyota Center har Harden nu gjort 30 poäng eller mer i 22 matcher i rad. Bara legendaren Wilt Chamberlain har haft längre sviter (65, 31 och 25) och då pratar vi 1960-tal, alltså över 50 år sedan.

Trots sina 35 poäng, sju assist och två returer hade Harden faktiskt en av sina sämre kvällar på länge. Skyttet gick ganska trögt och framför allt i första halvlek där han ”bara” noterades för 13 poäng.

I stället fick han iklä sig rollen som framspelare och spelfördelare när lagkamrater som Eric Gordon, Kenneth Faried och Austin Rivers klev fram. Samtliga startspelare i Rockets gjorde tio poäng eller fler.

Harden ”hjälte” i slutsekunderna

Harden stod också för några fina defensiva aktioner. Med en dryg minut kvar av ordinarie tid var hemmalaget i ledning med 121–110, men Raptors krympte avståndet till två poäng och fick sedan ta matchens sista avslut.

Harden höll då undan motståndarlagets storstjärna Kawhi Leonard som missade sitt trepoängsförsök.

– Jag visste att han skulle försöka sätta en trea så jag försökte bara stå i vägen. Han hade satt två viktiga treor tidigare i matchen. Det var en lite hafsig match från vår sida, men vi vann och det är allt som räknas, säger han till ESPN.

På tolv matcher i januari har storstjärnan snittat otroliga 44,4 poäng (!). Som mest har han gjort 61 poäng och som minst 32. Tre gånger har han varit över 50 poäng.

– Jag försöker bara göra det som krävs för att vi ska vinna, säger 29-åringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.