Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fredrik Joulamo svarade på ”Zlatan-vis” när han kritiserade Qatar. Foto: BILDBYRÅN

Qatar tilldelas basket-VM 2027 – svenska förbundet kritiskt: ”Noll poäng”

Uppdaterad
Publicerad

Qatar kritiserades hårt för herrarnas fotbolls-VM som hölls i landet i vintras, bland annat för behandlingen av landets migrantarbetare och synen på kvinnor och homosexuella. Nu har landet tilldelats ytterligare ett stort idrottsmästerskap: Basket-VM.

– Fibas beslut att tilldela Qatar VM 2027 – noll poäng. Sedan tänkte jag ”Fibas fingertoppskänsla i den här frågan – noll poäng”, säger svenska basketbollförbundets generalsekreterare Fredrik Joulamo till SVT Sport.

I mars hyllade Zlatan Ibrahimovic fotbolls-VM i Qatar.

– Upplevelsen, tio poäng. Matchen, tio poäng. Publiken, tio poäng. Maten tio poäng. Resan, tio poäng. Allt var tio poäng, sa Milan-stjärnan då.

Nu meddelar Internationella basketförbundet, Fiba, att basket-VM för herrar ska spelas i Qatar 2027 och att alla matcher kommer spelas i Doha. Enligt Fiba hade inga andra länder sökt mästerskapet.

”Från styrelsens håll vill jag gratulera Qatar för det arbete de redan gjort i att sammanställa det här budet”, säger Fibas ordförande Hamane Niang.

Svenska kritiken: ”Det är beklagligt”

Till skillnad från Ibrahimovic delar svenska basketbollförbundets generalsekreterare Fredrik Joulamo nu ut noll poäng, och riktar skarp mot att Qatar tilldelas mästerskapet.

– Vi är långt ifrån på samma fot som Fiba i den här frågan och känner att det är beklagligt, det beslut som fattats idag, säger generalsekreterare Fredrik Joulamo.

Hur stor möjlighet har det svenska förbundet att påverka det här beslutet?

– Vi har ett pågående samarbete med länder som står oss nära på olika sätt, bland annat i frågan om Ryssland och Belarus deltagande i olika basketsammanhang i Europa. I den grupperingen har vi gemensamt författat ett antal skrivelser och protesterat mot beslut som Fiba Europa har fattat om just de två länderna. Det är väl ungefär på samma sätt som vi ser att vi ska agera nu.

Sverige överväger protest

Ni kommer försöka protestera?

– Det är för tidigt att säga, men jag ser framför mig att en av vägarna som vi kan gå är att tydligt och klart uttrycka att vi tycker att beslutet att tilldela Qatar VM 2027 är fel.

Vilken effekt kan era röster få?

– Jag skulle inte ha för höga förhoppningar på att det har någon effekt alls.

Qatar, 89:a på världsrankningen, kommer automatiskt kvalificera sig för mästerskapet. Senast Qatar spelade basket-VM var 2006, då förlorade de alla fem matcher.

Spanien är regerande världsmästare efter finalseger mot Argentina i Kina 2019.

MER: Här hyllar Zlatan Ibrahimovic Qatar-VM (21 mars 2023)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.