DeMar DeRozan nära vän dödades av polisen. Foto: TT

NBA-lag protesterade under nationalsången

Uppdaterad
Publicerad

NFL-spelaren Colin Kaepernicks protest mot hur svarta behandlas i USA fortsätter att sprida sig. I natt stod spelarna i NBA-laget Toronto Raptors i armkrok under nationalsångerna inför träningsmatchen mot Golden State för att uppmärksamma frågan.

San Franciscos quarterback Colin Kaepernick har tyst bojkottat den amerikanska nationalsången inför matcher – ett sätt att protestera mot hur svarta behandlas i USA.

28-åringen har sedan dess fått stöd av flera andra NFL-spelare och fotbollsstjärnan Megan Rapinoe.

Nu har protesten spridit sig till NBA, och för första gången skett under både amerikanska och kanadensiska nationalsången. Uppradade arm i arm, markerade spelarna och coacherna i Toronto Raptors sitt deltagande i kampen för svarta människors svåra situation i USA.

nba

Stjärnans vän dödades av polis

Tidigare i veckan hade amerikanska Raptors-stjärnan DeMar DeRozan, som vann OS-guld i Rio, gått ut och berättat att en nära vän blivit dödad efter att ha skjutits med 17 skott av polisen och att laget övervägde en protest.

– Gör det från hjärtat om ni gör det, inte bara för att göra något eller säga något, sa Torontos coach Dwane Casey innan matchen.

I måndags sa Cleveland Cavaliers superstjärna LeBron James att han stödjer de utövare som protesterar, men att han inte har några planer på att göra det själv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.