Regerande mästaren klar för ny SM-final – överlägset i Norrlandsderbyt

Uppdaterad
Publicerad

Guldtippade Luleå öser på och visar fin slutspelsform.

Nu är norrbottningarna återigen klart för SM-final och kan alltså ta sitt åttonde guld på nio år.

Detta efter 3-0 i matcher i semifinalserien mot Umeå.

Luleå Basket var guldtippade inför säsongen. Hur laget  presterade i seriespelet? De vann 24 av 26 matcher i grundserien och den största segermarginalen var på 66 poäng.

Luleå ställdes i kvartsfinalen mot Högsbo och vann komfortabelt bägge matcherna. I semifinalen ställdes man alltså mot Umeå, på förhand ett hett Norrlandsderby där båda lagen dominerat dambasketen i Sverige. Men Luleå visade direkt varför man lagt beslag på sju av åtta SM-guld sedan 2014.

Umeå var piskat att vinna

Luleå inledde matchserien starkast och satte prägeln redan i den första matchen, när man i den första perioden gick ifrån med en 20 poängsskillnad. 90-69 slutade första matchen men den andra matchen blev betydligt jämnare (83-71) där Luleå drog det längsta strået.

Inför kvällens match var Umeå alltså piskat att vinna för att hålla säsongen vid liv. Men norrbottningarna ville annat.

I halvtid stod det hela 61-32 till hemmalaget. Till slut kunde Luleå vinna med förkrossande 108-66 och Luleå är därmed klart för SM-final.

Luleås Brooke McCarty-Williams snittar 21,3 poäng per match och gjorde i kvällens match hela 22 poäng.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.