Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Wembanyama på presskonferensen efter succén: ”Ska ta mig dit”. Foto: RONALD CORTES

San Antonios Victor Wembanyama vann stjärnduell i NBA – efter ny show

Publicerad

New York Knicks-stjärnan Jalen Brunson gjorde karriärbästa 61 poäng.

Men ändå stal en superrookie showen.

San Antonios Victor Wembayama blev den förste rookien sedan Shaquille O’Neal 1993 att göra minst 40 poäng och 20 returer i en och samma match.

En glödhet Jalen Brunson tog visserligen matchen till förlängning, men fick där se sitt New York Knicks förlora med 126-130 borta mot San Antonio Spurs.

Trots makalösa 61 poäng var det NBA:s nye kelgris Victor Wembanyama som stal showen.

Den franske draftettan levererade en dominant insats med karriärbästa 40 poäng samt 20 returer och sju assist.

”Wemby” är den förste rookien att nå sådana siffror sedan legendaren Shaquille O’Neal gjorde det för Orlando 1993 (46 poäng och 21 returer).

Efter att han stulit bollen i slutsekunderna av förlängningen, och säkrat segern, kastade Wembanyama upp bollen på läktaren och bjöd på ett leende.

Hyllas stort: ”Titta vad han gjort”

På presskonferensen efteråt fick han frågan om sin stjärnduell med Brunson.

– Jag har aldrig tidigare sett så mycket storhet och klass som jag gjort den här säsongen, och jag vill vara en del av det. Jag känner mer och mer att jag är kapabel att tävla med de bästa. Jag är inte där än, men jag är på rätt väg och kommer att ta mig dit en dag, säger 20-åringen.

Brunsons notering var endast en poäng i från klubbrekordet i Knicks, 62, och då missade han ett trepoängsförsök med 5,4 sekunder kvar av förlängningen som hade gett New York ledningen.

– Det var en jättebra match av mig, men det spelar absolut ingen roll eftersom vi förlorade, säger Brunson, och hyllar sedan framtidsmannen Wembanyama.

– Han kommer att bli en av de bästa spelarna den här sporten någonsin har sett. Titta bara vad han har gjort hittills. Jag har stor respekt för honom.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör experten om Wembanyamas främsta styrkor: ”Har världens längsta armar”. Foto: TT

MATCHFAKTA

San Antonio Spurs-New York Knicks 130-126

(38-27, 36-20, 20-34, 27-30, 9-5)

Poängplockare, San Antonio: Victor Wembanyama 40, Devin Vassell 23, Keldon Johnson 17, Tre Jones 13, Julian Champagnie 12, Malaki Branham 10, Jeremy Sochan 4, Blake Wesley 4, Cedi Osman 4, Zach Collins 3.

New York: Jalen Brunson 61, Donte DiVincenzo 20, Josh Hart 12, Isaiah Hartenstein 7, Miles McBride 7, Mitchell Robinson 7, Precious Achiuwa 6, Bojan Bogdanovic 4, Shake Milton 2.

Publik: 18 604 (Frost Bank Center, San Antonio)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.