Zeljko Brlek avled i söndags. Foto: Bildbyrån

Sorg när Jämtland ska möta Norrköping

Uppdaterad
Publicerad

Jämtlands basketherrar är i djup sorg efter att den assisterande tränaren Zeljko Brlek hastigt gick bort i söndags. Det blir spel Östersund i kväll trots att Norrköping erbjudit sig att flytta matchen.

– Vi behöver det här stödet och den här hjälpen, säger tränaren Torbjörn Gehrke till SVT Sport.

Alternativet hade varit att skjuta upp dagens match och göra sin första match efter dödsfallet i Luleå på söndag.

– Vi såg framför oss att träna tre, fyra dagar, förmodligen inspirationslöst, utan fokus och med tankarna någon annanstans. Och att stå och ha en tyst minut inför 2 000 människor som vi inte känner i Luleå. Nu får vi hedra Zeljko i hans anda inför 2 000 människor som vi känner och som bryr sig om oss, förklarar Gehrke.

Det var ett gemensamt beslut bland spelarna att spela matchen. Ingen kommer att avstå.

– Om en spelare hade avstått hade vi inte spelat alls. Det var laget som bestämde sig för att spela efter en anonym omröstning. Alternativet var att spela i Luleå i första matchen men vi behöver det här stödet och den här hjälpen. Vi vill vara hemma när det här sker.

Dominoeffekt att skjuta upp matcher

Att skjuta upp matcher har också en effekt på hela Basketligan.

– Det blir som en dominoeffekt när man börjar flytta på matcher eftersom det är ett så komplext system med så många inblandade lag. Vi hade med oss att Norrköping erbjöd sig att flytta på matchen.

Nu får spelarna och klubben chansen att hedra Zeljko Brlek, en match där det sportsliga kommer att få underordnad betydelse. Det blir en manifestation och minnesstund för Brlek som avled av ett hjärtstillestånd.

– Alla spelarna kom fram till att det här inte kommer att bli mindre jobbigt. Den första matchen som vi ska spela kommer ju att komma. Vissa människor kanske skulle rynka på näsan för att man börjar spela så tätt inpå. Men det här handlar om oss och det är vi i laget som mår sämst och vad ska vi göra för att klara av det här. 

Brleks tioåriga dotter och hennes mamma kommer också till matchen.

– Hans dotter har bett mamma om att få gå på matchen och hon kommer att vara där med sin mamma, säger Gehrke.

Samtliga matcher i ligan kommer att hålla en tyst minut i kväll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.