Sverige till EM – trots rysarförlust mot Italien

EM-lottningen: ”Spanien en mardröm”

Uppdaterad
Publicerad

Inga matcher är lätta i ett EM, men Sverige kan ha tur och lottas i en mindre svår grupp. Systrarna Elin och Frida Eldebrink har sin drömgrupp klar:

– Turkiet, Tjeckien och Ungern, säger basketsystrarna till SVT Sport.

Sverige lyckades som 16:e och sista lag ta sig till basket-EM i Lettland och Serbien nästa sommar. I dag i Belgrad i Serbien avgörs vilka lag som Sverige får möta i gruppspelet, som för Sveriges del kommer att avgöras i Lettlands huvudstad Riga.

Varken landslagskaptenen Elin eller Frida vill få regerande mästaren Spanien i sin grupp, ett av världens allra starkaste basketlandslag.

– Det är det lag som har högst potential i Europa och som jag helst vill slippa möta, säger Elin Eldebrink.

– Vi har fått Spanien i varje EM-slutspel vi varit i, så jag förväntar mig nästan att få dem nu också. De har varit Europas jämnaste lag de senaste sex åren, säger Frida Eldebrink.

Både Elin och Frida tycker det är svårt att se en drömgrupp framför sig, eftersom alla lag i EM är tuffa att möta, men om de måste välja säger båda:

– Turkiet, Tjeckien, Ungern. De är kanske lite svagare än de andra, säger Frida.

Finns det en mardrömslottning?

– Det skulle nog vara Spanien, Belgien, och Ukraina (eftersom vi inte kan hamna i samma grupp som Serbien från seedningsgrupp tre).

Fakta EM-lottning

Seedningsgrupperna:

Grupp 1: Spanien, Frankrike, Turkiet, Ryssland

Grupp 2: Belgien, Lettland, Italien, Tjeckien

Grupp 3: Serbien, Ukraina, Ungern, Montenegro

Grupp 4: Slovenien, Vitryssland, Storbritannien, Sverige

Sverige är rankat som 16:e lag, eftersom man missade att ta sig till EM ifjol och var sista lag att ta sig till EM 2019. Sverige kommer att lottas i en grupp med ett lag från varje seedningsgrupp.

EM spelas i Lettland och Serbien 27 juni-7 juli nästa sommar. Sverige spelar sina grupsppelsmatcher och eventuell åttondelsfinal i Riga. Kvartsfinaler, semifinaler och final spelas i Serbiens huvudstad Belgrad.

Spanien är regerande mästare. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.