EM 2021 kan komma att spelas i Sverige. Foto: TT

Sverige kan stå värd för EM i basket 2021

Uppdaterad
Publicerad

Sverige kan stå värd för EM-slutspelet i basket 2021. På ett styrelsemötet i går beslutade Svenska basketförbundet att man ska jobba på en ansökan om damernas mästerskap om tre år.
– Från och med nu kör vi vidare med fullt fokus mot en ansökan om att få arrangera gruppspel i EM för damer 2021 i Stockholm, säger ordförande Mats Carlson.

Svenska basketförbundets styrelse kom i går fram till att förbundet ska fortsätta att undersöka möjligheterna till att arrangera damernas EM-slutspel 2021. Fokuset kommer att ligga på gruppspelet och Stockholm skulle i så fall utgöra basen vid ett hemma-EM.

Det har även funnits ett intresse att arrangera herrarnas EM-slutspel samma år men förbundet har kommit fram till att det inte är möjligt.

– Fick man önska skulle vi naturligtvis gått vidare med både dam- och herr-EM 2021 men det är bara att konstatera att det är två jättearrangemang och vi har inte möjlighet att klara av dessa samma år. En enig styrelse har därför beslutat att vi från och med nu kör vidare med fullt fokus mot en ansökan om att få arrangera gruppspel i EM för damer 2021  i Stockholm, säger ordförande Mats Carlson till förbundets hemsida.

Svenska stjärnan Elin Eldebrink håller tummarna för att Sverige blir värdland 2021.

– Det skulle ju vara jättekul. Jag tror att alla som håller på med idrott drömmer om att får spela mästerskap på hemmaplan. Det skulle vara något alldeles extra, säger hon till SVT Sport och fortsätter:

– Det skulle vara jätteviktig för basketen som sport i Sverige och speciellt att det är damerna. Det skulle vara jättekul att försöka locka mycket publik.

Härnäst kommer ett beslutsunderlag att läggas fram med fokus på de ekonomiska och organisatoriska förutsättningarna som krävs för att lyckas.

Ett beslut i frågan om Sverige får ansöka om EM eller inte kommer att fattas under våren 2019.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Senaste avsnittet på SVT Play