EM-kval – då gör 18-åriga talangen Tova Sabel debut

Uppdaterad
Publicerad

Damernas EM-kval i basket startar om en vecka och i den svenska 16-mannatruppen ingår en debutant som fortfarande går i gymnasiet.

– Jag tror att de vill jobba för framtiden och ge mig chansen, säger Tova Sabel till SVT Sport.

Tova Sabel går tredje året på Bromma gymnasium, Naturprogrammet, i Bromma utanför Stockholm och drömmer om att jobba med biologi eller som läkare.

Hon fick sitt stora genombrott i ligan när hon vräkte i 23 poäng för sitt Alvik på bortaplan mot Luleå i förra veckan. Bara några dagar innan fick hon beskedet om att hon fått en plats i bruttotruppen till EM-kvalet mot Israel och Montenegro nästa vecka.

”Sjukt stort och jätteinspirerande”

Den 18-åriga talangen blir gärna basketproffs. Till att börja med ska hon försöka hålla sig kvar i EM-kvaltruppen, när 16 spelare ska bli tolv. I så fall blir schemat än mer späckat.

– Det är ett pussel att få ihop det, men det går om man verkligen vill, säger Tova Sabel.

Vad gör du för att orka?

– Jag är mycket med kompisar när jag har tid, vilar och är med familjen.

Och hur mycket inspiration är landslagsplatsen?

– Det är sjukt stort och jätteinspirerande verkligen, så jag är jätteglad över den här chansen.

Fotnot: Alvik och Tova Sabel var i farten i kväll och vände ett 15 poäng stort underläge till seger med 83-60 mot Norrköping. Sabel stod för 13 poäng i matchen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.