Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nära konkurs 2019 – till dubbla SM-guld 2022. Hör klubbdirektör David Bergström i klippet ovan om Norrköpings resa. Foto: TT Nyhetsbyrån/Bildbyrån

Tre år efter krisen – guldklubben fortsätter satsa dubbelt: ”Det var ett stålbad”

Uppdaterad
Publicerad

2019 var klubbens ekonomi mer än hårt pressad.

Tre år senare vann både dam- och herrlaget SM-guld. Nu fortsätter Norrköping Dolphins båda satsningarna.

– Det är inte enkelt, men det har varit en kärnfråga att hålla ihop klubben, säger klubbdirektör David Bergström till SVT Sport.

I Östersund, Borås och Luleå drivs herr-och damlagen av olika klubbar. I Södertälje, Uppsala och Norrköping står samma klubb för lag i högsta basketserien för både herrar och damer.

– Det är inte lätt kan jag säga, men vi märker att det upplevs positivt att vi har allt under samma paraply, säger David Bergström.

Inför årets säsong drog sig Borås Basket, A3 (från Umeå), Helsingborgs Basket och Wetterbygden Basketball (från Huskvarna) ur Basketligan Dam. Boråslaget kom sedan tillbaka till högsta serien i form av nya föreningen Sjuhärad Basket.

– Oavsett om det handlar om damer eller herrar så är det en utmaning både att ta steget upp och att hålla sig kvar. Det är lätt att säga att man ”bör” vara med men sedan är det en annan sak att göra det rent ekonomiskt, säger David Bergström.

”Det var ett stålbad”

För Norrköping Dolphins del har man gått från att vara konkursmässiga 2019 till att vinna dubbla guld 2022.

– Det var ett stålbad, det var att kavla upp ärmarna och jobba hårt. Vi har tagit stora steg i sponsorintäkterna sedan dess.

När krisen var ett faktum skar man ner kostnaderna rejält, halverade herrbudgeten men rörde inte damernas budget.

– Vi höll inte på att gå omkull på grund av dambudgeten. Det var herrarnas budget som var spräckt, säger David Bergström.

Förutsättningarna ska vara lika vad gäller boende, träningsförhållanden, medicinskt team och resor till matcher. Och alla sponsorintäkter går till samma klubbkassa.

– Sedan har dam- och herrsidan sina egna budgetar, men det är marknaden som styr löner, säger David Bergström.

”Målet är final på herrsidan och semifinal på damsidan”

Satsningen fortsätter på både dam-och herrsidan.

– I år är målsättningen final på herrsidan och semifinal på damsidan, sedan vill jag också att vi etablerar oss i Europa, säger David Bergström.

Båda lagen tog guld men målsättningen är något lägre för damerna och de spelar heller inte Europaspel som herrarna gör.

– Guldet på damsidan kom tidigare än planerat eftersom vi hade lite tur och träffade väldigt rätt med importerna. Vi har egna duktiga ungdomsspelare som vi bygger med där, medan herrarna redan nu har etablerade landslagsspelare. Om tre år ser vi att damerna är ute i Europa.

SE MER: Nick Rajacic listar: Fem största profilerna i ligan

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT/Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.