Trotsade NBA-protest – stod upp i laglinne

Uppdaterad
Publicerad

Orlando Magics Jonathan Isaac, 22, valde att inte delta i Black lives matter-protesten under den amerikanska nationalsången.

Isaac, som är svart, blev enligt CNN den förste NBA-spelaren att inte knäböja eller ha på sig en specialdesignad tröja.

– Mina lagkamrater visste om detta och respekterade mitt beslut, säger han till ESPN.

Natten mot fredag så återstartade NBA-basketen på Disney World i Orlando, Florida, med en stor manifestation mot sociala orättvisor.

Samtliga spelare knäböjde under nationalsången iförda svarta tröjor med texten ”Black lives matter”. Och under matchen hade de olika fraser och budskap skrivna på sina skor och linnen.

Orlando Magics Jonathan Isaac blev enligt CNN den förste NBA-spelaren att inte delta. Inför mötet med Brooklyn Nets (seger med 128-118) valde han att stå upp under nationalsången iförd sitt vita laglinne. Alla hans lagkamrater knäböjde i svarta tröjor.

”Jag vill tjäna Jesus”

Senare förklarade Isaac att han inte tycker att ”ta på sig en tröja och knäböja går hand i hand med att stötta Black livs matter-rörelsen”.

– Jag tror på Black lives matter, men jag tycker inte att knäböja eller bära en t-shirt är svaret. Det här handlar inte om att jag vill få uppmärksamhet utan jag vill bara i ödmjukhet tjäna Jesus, säger Isaac till ESPN.

I en senare match valde också legendariske tränaren Gregg Popovich, huvudtränare för San Antonio sedan 1996, att stå upp under nationalsången.

San Antonios legendariske tränare Gregg Popovich valde att stå under nationalsången inför mötet med Sacramento. Foto: TT

Ingen kommer straffas

NBA har som regel att alla spelare måste stå upp vid nationalsången, men ligachefen Adam Silver sade efter fredagens matcher att ingen spelare kommer att straffas.

Black lives matter-rörelsen har präglat både den amerikanska samhällsdebatten och amerikansk proffsidrott under de senaste månaderna. Anledningen är flera uppmärksammade fall där poliser använt dödligt våld mot obeväpnade svarta personer.

KLIPP: NBA-stjärnorna manifesterade i återstarten (31 juli 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.