Trump mot sportstjärnorna – konflikten som delar USA

Uppdaterad
Publicerad

I USA fortsätter konflikten mellan president Trump och sportvärlden att växa. Nu senast är det Seattle Storm, vinnarna av WNBA, som sagt att de inte vill besöka Vita huset – om de skulle få en inbjudan. SVT:s korrespondent Carina Bergfeldt har tittat närmare på konflikten som delar USA.

Vinnare i olika idrotter har besökt Vita huset sedan 1920-talet, som en symbol för att byggnaden är folkets hus, oavsett vem som är president. Att kärleken till sport står över politik och enar amerikanerna. Det har ändrats med Donald Trump i Vita huset.

Presidenten har fått besök av minst fem lag, bland annat Superbowl-vinnarna New England Patriots. Men många lag säger nej tack, eller blir inte inbjudna av den sittande presidenten. Det senaste tillskottet är alltså WNBA-vinnarna Seattle Storm, som besökte vita huset 2010 men i år har sagt att de inte vill komma.

”Klandrar dem inte”

Kyle Royce och en grupp kollegor från jobbet tränar amerikansk fotboll i Dewitt Park i New York. De har följt bråket mellan USA:s president och några av Amerikas största sportstjärnor.

–  Det är en grupp med stor mångfald, med många afroamerikaner. Trump står inte upp för dem så jag klandrar dem inte om de inte vill gå, säger Kyle Royce till SVT.

Om ditt lag skulle vinna något och ni blev inbjudna till Vita Huset, skulle ni gå?

–  Jag skulle inte gå. Jag gillar inte honom som människa. Jag gillar inte det han står för. Jag vill inte ha med Donald Trump att göra, säger Kyle.

–  Majoritet av mitt lag skulle inte gå. Vi har intresse för politik och starka åsikter, säger Ekaterina Enukidze som också tränar i parken.

–  Om jag gick dit skulle jag känna att jag stödjer hans agenda och politik och jag vill inte förknippas med det.

Kaepernick protest omstridd

New York är Donald Trumps hemstad. Men det är också en av de platser i USA där han är minst populär. I andra delar av USA har idrottsstjärnornas markeringar mot Trump väckt stor ilska.

En protest som dåvarande NHL-spelaren Colin Kaepernick startade, med att gå ner på knä under nationalsången som föregår matcherna, har setts som att vanära flaggan och vara respektlös mot landets militär. Det blev startskottet för en snart två år lång konflikt mellan president Trump och USA:s idrottsvärld.

–  Hans protest var om rasism och sociala orättvisor och sedan vändes det till något helt annat, säger Kyle.

Colin Kaepernick fick inget nytt kontrakt. Han har inte spelat på ett år. Istället är han nu modell för ett klädföretag där hans ansikte har synts på en billboard på Times Square med texten: ”Tro på något. Även om det innebär att du måste offra allt.”

–  Jag älskar det! Nu har många en förebild i Colin Kaepernick och det är bra, säger Kyle Royce till SVT.

Det är en otroligt svår fråga. Vilket också statistiken visar. 53% av amerikanerna tycker att det är olämpligt att gå ner på knä när den amerikanska nationalsången spelas.

– Det viktiga är vilka de 53% är. Det är vita äldre män. De är republikaner och de har en benägenhet att rösta. I Sverige hade vi 87% röstdeltakande men i USA räknar man med att 40% kommer att gå till val när det är dags för mellanårsvalet. Så Trump riktar sig till helt rätt målgrupp.

Lagen med olika hållningar

Lagen som besökt Vita Huset:

New England Patriots, NFL (amerikansk fotboll)

Pittsburgh Penguins, NHL (ishockey)

Houston Astros, MLB (baseball)

Alabama Crimson Tide och Clemson Tigers, NCAA (collegebasket)

Lagen som nobbat Trump:

Philadelphia Eagles, NFL (amerikansk fotboll)

Golden State Warriors, NBA (basket)

Notre Dame, NCAA (collegebasket)

Villanova, NCAA (collegebasket)

North Carolina Tar Heels, NCAA (collegebasket)

South Carolina Gamecocks, NCAA (collegebasket)

Minnesota Lynx, WNBA (basket)

Seattle Storm, WNBA, basket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.