Yngsta och enda kvinnliga headcoachen i ligan

Uppdaterad
Publicerad

Östersund basket kommer nästa år spela i damernas basketliga och därmed blir 23-åriga Alva Stark den yngsta headcoachen i ligan. Hon en av väldigt få kvinnor som har tagit sig fram till en ledande roll i ett elitlag i Basketsverige.

– Det finns många kvinnliga coacher som har ambitioner och som vill. Jag tror inte det handlar om ett val, de får inte chansen helt enkelt, säger Alva Stark till SVT Sport.

23-åriga Alva Stark avslutade sin egen spelarkarriär vid 19-års ålder efter en svår knäskada. Omgående sadlade hon om och blev ledare och coach istället. Ifjol fick hon chansen att bli headcoach i Östersund basket i division 1.

– Det var en chans för mig att göra det själv som headcoach vilket var min dröm och ambition så det var ett givet val, säger Alva Stark.

Få kvinnliga coacher i elitklubbar

Det är en ovanlig syn inom många idrotter, så även i basket. Att en kvinna och dessutom en ung sådan har huvudansvaret i en elitklubb.

– Det finns många kvinnliga coacher som har ambitioner och som vill. Jag tror inte det handlar om ett val, de får inte chansen helt enkelt och det börjar med att klubbar måste ta sitt ansvar att värna om de kvinnliga coacherna som finns, säger Alva Stark.

Har du alltid blivit bemött med respekt?

Nej absolut inte. Som kvinna ses man hela tiden på med kritiska ögon och man kritiserar vår kunskap.

Starkt stöd hemifrån

Stödet runtomkring har varit och är väldigt viktigt för Alva. Hon är uppvuxen i den lilla basketorten Ockelbo där hela familjen Stark har eller är aktiva inom basketen. Pappa Johan Stark är generalsekreterare i hockeyförbundet och hade tidigare samma roll men i basketförbundet.

– Pappa har varit en väg till det här på sätt och vis, han har ju hjälpt mig väldigt mycket med både mitt ledarskap så klart men även nätverk och kontakter, säger Alva Stark.

Enda kvinnliga coachen i högstaligan

Östersund basket blev erbjuden en plats i damligan nästa år när den ska utökas från 12 till 14 lag. En chans de tog och i och med det blir Alva den enda kvinnliga headcoachen nästa år.

– Jag hoppas det här kan visa på ett steg i rätt riktning och att vi är på väg åt rätt håll. Det börjar ju alltid någonstans, säger Alva Stark.

Se hela reportaget i spelaren nedan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.