Foto: Viasat

Bötfälls för att ha spelat i shorts

Uppdaterad
Publicerad

Det norska damlandslaget i beachhandboll spelade en EM-match i shorts istället för bikinitrosor.

Nu bötfälls hela truppen för att ha spelat i fel kläder.

– Det är orimligt att acceptera att reglerna ser ut så, säger presidenten i norska handbollsförbundet Kåre Geir Lio till Dagbladet.

Det var under förra veckan som det norska landslaget sa att man ville protestera mot bikinitvånget och spela i shorts. Man hotades då med straff om höga böter och diskvalificering. Och mycket riktigt. Efter att norskorna i söndagens EM-bronsmatch mot Spanien spelat i shorts meddelade det internationella handbollsförbundet (IHF) att de kommer att bötfällas. Norska förbundet tvingas betala 150 euro per spelare.

– Vi måste förhålla oss till EHF:s (Europeiska handbollsförbundets) bestämmelser, men jag måste säga att det är orimligt att acceptera att reglerna ser ut så, säger presidenten i norska handbollsförbundet Kåre Geir Lio till Dagbladet.

Allmänheten vill betala

Kåre Geir Lio säger till NRK att förbundet nu ringts ner av folk som vill hjälpa spelarna att betala sina böter. Men än så länge har förbundet sagt nej till alla som vill hjälpa till.

– Vi visste om att vi gjorde ”fel” och vi tycker att vi borde betala böterna själva. Det blir lite obekvämt att hantera den typen av åtgärder också. Vi har sagt att vi vill att de ska spendera sina pengar på sin lokala handboll istället och ge pengarna dit, säger Geir Lio.

Reglerna för klädseln i beachhandboll är tydliga.

”Kvinnor ska ha på sig en bikini där toppen ska vara en åtsittande sport-BH med djupa halsringningar vid armarna. Trosorna får inte vara mer än tio centimeter på sidorna”, står det i regelverket i dag.

Norge skickade in en ansökan om att spela i lårlånga tights inför turneringen, men den nekades.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.