• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bergsjö i Nordanstigs kommun, Gävleborgs län. Det brinner i en villa i Bergsjö i Nordanstigs kommun. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Räddningsledaren uppmanar också allmänheten att hålla sig borta från platsen där det brinner. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Ungern mot Nederländerna under ungdoms-OS i Buenos Aires, 2018. Foto: Bildbyrån

Efter bikinitvånget – flera förbund kräver chefernas avgång

Uppdaterad
Publicerad

Norska damlandslaget i beachhandboll vägrade spela i bikini – och bötfälldes.

Flera förbund, som arbetar för kvinnliga atleters rättigheter, har skrivit ett brev med krav på att IHF-presidenten, Hassan Moustafa och EHF-motsvarigheten Michael Wiederers ska avgå, enligt The Guardian.

– Detta är en uppenbart sexistisk sed, säger Luisa Rizzitelli, ordförande för Assist, ett av förbunden.

Det Internationella handbollsförbundet (IHF) kräver att damspelarna inom beachhandbollen ska ha på sig en bikini där ”toppen och trosorna är åtsittande”.

Det norska landslaget protesterade mot regeln och spelade i shorts vid en EM-match i juli, vilket gjorde att de bötfälldes.

Nu uppger The Guardian att sju förbund som arbetar för kvinnliga atleters rättigheter inom sport har skickat in ett brev till IHF och Europeiska handbollsförbundet (EHF). I brevet kräver förbunden att IHF:s ordförande Hassan Moustafa och EHF:s dito Michael Wiederer ska avgå. Bland förbunden ingår italienska Assist, som främjar och försvarar damatleters rättigheter.

– Detta är en uppenbart sexistisk sed som behöver elimineras, säger Luisa Rizzitelli, ordförande för det Assist, enligt The Guardian.

Förbund från olika länder

Utöver Assist ska franska Alice Milliat Foundation och tyska Discover Football också ligga bakom initiativet. I brevet står bland annat att IHF och EHF har ”etablerat en pinsam poäng”.

Rizzitelli säger att klädkraven inte bör utnyttja kvinnans kropp.

– De (EHF och IHF) har inte bara struntat i att omgående slopa regeln (efter händelsen med Norge), utan de har dessutom bekräftat böterna – det är det skamliga.

KLIPP: Svenska ministern rasar över bikinitvånget (29 juli 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.