Andraplats för Åhman och Hellvig i säsongspremiären

Uppdaterad
Publicerad

Säsongspremiär i Doha.

Då levererade Jonathan Hellvig och David Åhman direkt och löste en andraplats efter att ha förlorat mot de norska världsettorna i finalen.

– Som helhet gör vi en riktigt bra turnering och får en fantastisk start på OS-kvalet, säger den svenska coachen Rasmus Jonsson till SVT Sport.

En ny beachvolleybollsäsong är här. Startskottet gick i Doha i torsdags och viktiga världsrankingpoäng står på spel inför OS i Paris 2024 redan nu (se faktaruta nedan).

De 16 bästa lagen i världen var inbjudna till Beach Pro Tour-premiären i Qatar och det svenska paret med Jonatan Hellvig och David Åhman visade direkt att fjolårets dundersuccé inte var ett lyckligt sammanträffande.

Vidare som grupptvåa

De fick visserligen stryk av de norska världsettorna Anders Mol och Christian Sörum med 2–1 i set i gruppspelet, men gick vidare som grupptvåa efter att ha besegrat det italienska paret Nicolai/Cottafava samt de tjeckerna Jan Dumek och Jiri Sedlak, i raka set.

I åttondelsfinalen slog Åhman och Hellvig det brasilianska paret George/Andre med 2–1 i set och kvarts- och semifinalmotståndet avverkades utan att den svenska duon tappade ett set.

Förlorade finalen

I finalen fick de chans till revansch mot Mol och Sörum. Svenskarna fick en fin start och kunde relativt omgående gå upp i en 7–3-ledning, men den norska duon åt sig sakta med säkert ikapp och vips så var de förbi, 14–13. Avslutningen av det första setet blev en rysare men till slut kunde norrmännen ta hem det med 21–19.

I andra set gick det lite sämre för svenskarna. Norrmännen gick upp i en tidig ledning och sedan var den aldrig riktigt i fara även om Åhman och Hellvig lyckades ta ikapp till bara en bolls underläge vid ställningen 15–14. Men sen knöt norrmännen ihop säcken och kunde vinna med 21–19.

– Som helhet gör vi en riktigt bra turnering och får en fantastisk start på OS-kvalet. Vi har jättechanser att vinna finalen, men tar inte riktigt möjligheten. Det känns surt så här direkt efter, men vi möter också världens bästa lag. Vi slår fyra lag som är topp-10 i världen. Nu blir det att jobba stenhårt på utveckla vissa delar till nästa tävling i Mexiko, säger svenskarnas coach Rasmus Jonsson till SVT Sport.

När SVT Sport får tag i Hellvig och Åhman ett par timmar efter finalen är de glada med vad de åstadkommit i årets första riktiga turnering.

– Överlag så är vi väldigt nöjda med turneringen. Ett silver är superbra och det är viktigt med mycket rankingpoäng också eftersom det var första tävlingen i OS-kvalet och det innebär att vi kommer att få bättre seedning i kommande turneringar, säger Hellvig.

Åhman:

– Norge är världsettor och det är det av en anledning. De gör väldigt få misstag och spelar stabilt.

Vägen till OS

Endast 24 lag får chansen i OS i Paris 2024.

Värdnationen Frankrike har fått en direktplats och samma gäller det lag som vinner beachvolleyboll-VM i Mexiko i oktober.

Volleybollens fem kontinentalförbund fördelar i sin tur ut en plats vardera via OS-kval, som i Europa går under namnet Nations Cup.

Resterande 17 platser delas ut via världsrankingen. De 12 bästa resultaten från januari 2023 till juni 2024 räknas. Det är i det här sammanhanget Åhman/Hellvig har sin bästa chans att nå OS.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.