Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Beachvolleyparet siktar mot OS med unikt spelsätt

Uppdaterad
Publicerad

I somras skrev de historia som tidernas yngsta Europamästare i beachvolleyboll tack vare ett unikt sätt att spela.

Nu laddar nyblivna 21-åringarna David Åhman och Jonatan Hellvig om för en intensiv kvalresa mot OS – ledda av legendaren Anders Kristiansson och hans lärjunge Rasmus Jonsson.

Egentligen var EM-titeln en logisk följd av en imponerande framgångsresa som saknar motstycke i svensk volleyboll. Duon har vunnit sex mästerskap innefattande ungdoms-OS 2018, guld i både EM och VM på ungdoms- och juniorsidan och så seniortiteln i München som var deras stora genombrott.

Skrällen var att det kom redan nu och att deras spel räcker mot de allra bästa i världen, bland annat en semifinalvinst mot de olympiska mästarna från Norge.

– Vi vann två världstourtitlar, EM-guldet och klättrade in topp-10 på världsrankingen. Vi får säga att det var ett fantastiskt år, säger förbundskapten Jonsson eller ”Razzie” som han kallas i kretsarna.

Det var han som hittade Umeå-killen David Åhman 2016, en då bara 14 år gammal men driven volleybolltalang som blev försvarsnavet i succéparet. Två år senare parades han ihop med Lidingökillen Jonatan Hellvig, 194 cm lång blockare och anfallsvapen som båda drillades i en spännande spelidé.

”Swedish jump set”

Det kallas ”Swedish Jump Set” och byggdes av Jonsson ihop med läromästaren Kristiansson, den sistnämnda invald i Internationella Volleybollförbundets ”Hall of Fame”, mannen som tog svensk herrvolleyboll till en EM-final 1989 och därefter radat upp framgångar i klubblag i både Europa och Asien.

Nu är beachvolleysporten huvudfokus och spelstilen unik.

– Det bygger på att vi vill möta så lite block som möjligt, säger Kristiansson om idén som går ut på att kunna avgöra redan på andra touchen istället för som traditionellt tredje.

Svårighetsgraden på spelet gör svenskarna unika.

– Om våra konkurrenter vill börja spela så här så måste de gå ner sig i ett par år för att kunna komma tillbaka. Det är inga som vill offra det.

KLIPP: Se hela reportaget med David Åhman och Jonatan Hellvig

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.