Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
David Åhman och Anders Mol. Foto: Bildbyrån

Vägrar avslöja svenska hemligheten: ”Enorm fördel”

Uppdaterad
Publicerad

Europamästarna David Åhman och Jonatan Hellvig har revolutionerat beachvolleyn med sitt unika spelsätt och spelare från hela världen vill nu ta efter. Men ”The swedish jump set” och vägen dit kommer att förbli hemlig.

– De vill ju aldrig träna med oss, säger norske olympiske mästaren Anders Berntsen Mol till SVT Sport.

Team Åhman/Hellvig och volleybollförbundet har fått frågor från hela världen om att dela med sig av sitt unika spelsätt och träningen som krävts för att uppnå det framgångsrika konceptet ”The swedish jumpset”. Men de har alla fått nej.

– Det är ett koncept som är en enorm konkurrensfördel. Man kanske tror att det är lätt att ta efter men det ligger så mycket där under som inte syns, säger Simon Dahl, generalsekreterare på Svenska volleybollförbundet.

”Vill aldrig träna med oss”

Den norske världsettan Anders Berntsen Mol har fått känna på svenskarnas framfart. I augusti i fjol förlorade han och partnern Christian Sörum Sandlie mot firma Åhman/Hellvig i EM-semifinalen.

– De har ju lagt ut ganska många klipp på sociala medier, så de har inte hållit det så hemligt. Men de vill ju aldrig träna med oss. Kanske för att man inte ska kunna lista ut hur man ska spela. Så de försöker nog hålla det lite hemligt, säger Anders Berntsen Mol till SVT Sport.

På Idrottsgalan under måndagen prisades svenska paret för sitt revolutionerande spelsätt med Sportspegelpriset.

Bild för bild: Så revolutionerar svenska stjärnorna beachvolleybollen:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
David Åhman och Jonatan Hellvig har gjort succé med sin egna teknik. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.