Bra start räckte inte i SOC-dubbeln

Uppdaterad
Publicerad

En backhand ut satte punkt för en fin vecka för Mattias Falck. Men det blev taiwanesisk seger i den helt jämna dubbelfinalen i SOC, paret Liao/Lin vann med 3–2 (10–12, 11–8, 11–8, 6–11, 13–11) mot Falck och Kristian Karlsson i Eriksdalshallen.

– Klart att det var tråkigt, det var en tung förlust. Men skönt att få göra det här med sin bäste vän, sa Mattias Falck till SVT Sport.

Det blev en sprudlande dubbelfinal i Swedish Open Championship, SOC. Det svenska paret Mattias Falck/Kristian Karlsson, det första svenska dubbelparet i SOC-final sedan J-O Waldner och Jörgen Persson 1998, tog kommandot i samtliga set, men till sist drog det unga paret från Taiwan det längsta strået, efter att svenskparet räddat fyra matchbollar. Det blev ingen svensk succé.

Vid ställningen 7–10 i avgörande set kom svenskparet tillbaka till 10–10, och påhejade av den svenska hemmapubliken låg en skräll i luften. Men en backhand som blev för lång gav 13–11 för taiwaneserna.

SOC

– Vi är jätteglada. Det är första gången vi spelar dubbel tillsammans och det gick bra. Annars var det länge sedan vi vann en titel, sa Lin Yun-Ju efter segern.

Hans kompis Liao Chang-ting svarade också artigt på tolkens frågor:

– Nej, det var inga problem med att höra att publiken hejade på hemmaparet. Jag koncentrerade mig på nästa boll.

I det första räckte en bra start till setvinst, 10–8, i andra vände taiwaneserna Liao Cheng-ting/Lin Yun-Ju 3–6 till setseger med 11–8. I tredje set var det samma visa. Svenskparet inledde bäst, men efter ett par nätrullare vände taiwan-paret till 7–8 och 7–9 och en setseger med 11–8.

I fjärde set fick Falck/Karlsson ett stabilt grepp som man inte släppte, man fick motståndarna att komma långt ut hörnorna och svenskparet vann med 11–6 och kvitterade till 2–2.

Båda paren spelade offensivt och nästan varje duell inleddes med en snabb attack, och det var få bollar som alla fyra runtbordet hann få känna på bollen innan den var avgjord. Taktiken var att sätta press och få motståndarna att komma en bit i från bordet i spelet. Till sist var taiwanserna bäst på detta.

Vid ställningen 5–8 i femte tog svenskarna time-out, och nådde också 10–10 och 11–11. Men på den femte matchbollen lyfte Mattias Falck en backhand ut. Han lutade sig bakåt, släppte racketet i golvet och drömmen om en SOC-seger tog slut.

–Det är klart att vi är besvikna efter att ha förlorat med minsta möjliga marginal på hemmaplan i en final, sa Kristian Karlsson till SVT. Vi har spelat bra dubbel en lång tid, men det är frustrerande att vi inte vunnit något ännu. Men det är tryggt att spela med en som står en så nära. Man vet att man har Mattias i ryggen hela tiden, sa Kristian om sin barndomsvän Mattias Falck.

I damfinalen gjorde sedan den 18-åriga Mima Ito en ny fin insats. Hon var överlägsen mot världsettan Zhu Yuling, hennes tredje seger mot kinesiskt motstånd i SOC.

I herrfinalen var världsettan Fan Zhendong, Kina,  för säker för iskalle landsmannen Xu Xin. Det var jämnt i alla set, men Fan Zhandong vann titeln efter 4–1 i set.

– Jag är inte säker på om det är tredje gången jag vann här ... men jag gillar att vara här och tackar allt stöd från de som är här, sa Fan Zhendong och fick den kinesiska delen av publiken att skratta. Jo, jag kommer tillbaka nästa år för at tbli den första att vinna SOC fyra gånger.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SOC

Mer i ämnet