Bordtennisförbundets ordförande Petra Sörling. Foto: BILDBYRÅN

Efter sexismanklagelserna – förbundet har startat en utredning

Uppdaterad
Publicerad

I början av januari gick Ellen Holmsten ut och berättade att hon varit utsatt för sexism inom bordtennislandslaget.

Nu har förbundet agerat – och tillsatt en utredning.

Det blev en chockartad start på det nya året för det svenska bordtennisförbundet efter att Ellen Holmsten gått ut på sin blogg och berättat att hon varit utsatt för sexism och olämpligt beteende av en person i ledande ställning inom bordtennisen. Med anledning av det valde hon att sluta i landslaget. Nästan två veckor har gått sedan dess och nu har förbundet agerat.

Med hjälp av Riksidrottsförbundet, RF, har en neutral utredare utsetts och arbetet är i rullning.

– Vi tyckte att det var viktigt att ha någon med rätt kompetens men gärna någon utifrån. Vi hade bra samtal med Riksidrottsförbundet och fick ett namn på en neutral utredare och vi träffades i fredags. Vi beslöt oss för att gå vidare med den här utredaren, säger Petra Sörling, ordförande i Svenska bordtennisförbundet, till SVT Sport.

Möjlighet till samtal

Nu kommer samtliga berörda personer att få möjlighet till samtal med utredaren – information som skickades ut till personerna under gårdagen. Ellen Holmsten är en av dem som kommer att få möjlighet till samtal liksom spelarna som stod bakom en skrivning till förbundet 2017 som berörde ett likande ämne.

I samband med skrivningen 2017 tillsattes ingen utredare utan i stället utbildande insatser för att råda bot på problemet. Personen som utbildade spelare och ledare kommer också få möjlighet att prata med utredaren.

– Då får vi en bild om detta enbart är relaterat till 2017 eller om det har fortsatt. Vår dåvarande förbundschef pratade med landslagets språkrör så sent som sommaren 2018 och då sa hon att det kändes bra, att det var överspelat.

”Tror vi ska få en total bild”

Även nuvarande förbundschef gjorde en uppföljning när sexismanklagelserna blossade upp.

– Vi vet fortfarande bara det som stått och det som fanns i brevet 2017 men vi tror att vi i och med de här samtalen ska kunna få en bra bild, en total bild.

När tror du att utredningen kan vara klar?

– Vi tror att de här samtalen ska kunna ske inom januari och februari månad.

Ledaren som är anklaga har kvar sin roll så länge utredningen pågår?

– Så länge inte utredaren säger något annat, vi har ställt frågan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.