Petra Sörling är ny ordförande för Internationella bordtennisförbundet ITTF. Foto: Bildbyrån.

Klart: Svenskan blir första kvinnliga ordföranden

Uppdaterad
Publicerad

Petra Sörling är ny ordförande för Internationella bordtennisförbundet ITTF.

Det blev officiellt under onsdagen och därmed blir hon första kvinnan på ordförandeposten.

”Jag är djupt hedrad”, säger hon i ett pressmeddelande.

Det var ett väntat besked som ITTF kom med under onsdagskvällen. När SVT Sport pratade med Sörling i september var hon den enda kandidaten som medlemsnationerna kunde rösta på – trots andra ansökningar.

Kinas bordtennisförbund nominerade sin ordförande Liu Guoliang (indivuduell OS- och VM-guldmedaljör) och även den sittande ITTF-ordföranden Thomas Weikert ville förlänga sin period på posten med ytterligare fyra år. Men Weikert drog sig ur, och Guoliangs kandidatur tvingade honom att nöja sig med att bli nominerad till en av de åtta kvarvarande styrelseplatserna.

– Några tycker att det var på tiden, andra tycker det är jobbigt att få stryk av en kvinnlig kandidat. Jag känner att det finns en vilja efter ett ledarskap och ett svenskt ledarskap har varit efterlängtat, bordtennisfamiljen har haft det jobbigt under pandemin. Det finns möjligheter att utveckla vår sport, sprida vår idrott, sade Sörling då.

Sörling har varit vice ordförande i ITTF sedan 2013 och blev i somras invald i Svenska olympiska kommittén.

KLIPP: Snart blir svenska Petra Sörling en av världens mäktigaste idrottskvinnor (8 september)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.