Li Fen skrällde i den första matchen i lag-EM som inleddes i Luxemburg i dag. Foto: TT.

Li Fen skrällde mot Europa-ettan

Li Fen, 41, skrällde när hon vann mot Europaettan Han Ying i den första matchen mot Tyskland i lag-EM i bordtennis i Luxemburg. Den svenska veteranen vann med 12-10,7-11,11-8,11-5. Dock vände den regerande mästaren Tyskland och vann lagmatchen med 3-1.

Svenskan, med ett individuellt EM-guld på meritlistan har tappat till 53:a på rankingen, styrde spelet mot den defensivt inriktade tyskan, nia på världsrankingen, men ofta hamnade båda spelarna i defensiva dueller där Li Fen försökte öppna med offensivt spel.

I det fjärde setet gick Li Fen fram till 10-4 och skaffade sig sex matchbollar. Hon avgjorde på den andra efter att tyskan slagit i nät.

Ekholm brände fyra matchbollar

Den svenska ettan, Matilda Ekholm, rankad 37:a, var också på väg att skrälla i den andra matchen men förlorade mot Shan Xiaona, 16:e i världen, med 11-8,11-6,10-12,4-11,7-11. I det tredje setet ledde svenskan med 10-6 och hade fyra matchbollar utan att kunna knyta till säcken.

Mot slutet av skiljesetet var Ekholm frustrerad och slängde racketen på golvet.

”Perfekt match till 99 procent”

– De är trefaldiga europamästarinnor och medaljörer på OS. Vi är så nära. Matilda gör en perfekt match till 99 procent men det räcker ju inte. Vi är i princip en poäng från att vinna lagmatchen, säger förbundskapten Peter Sartz till förbundet.

Sedan förlorade Sveriges trea Linda Bergström klart mot den tyska trean Nina Mittelham med 3-0 (11-8,11-5,11-6) och Ekholm var chanslös mot Han Ying och förlorade även hon med 3-0 (11-6,11-4,11-3).

Eftersom Tyskland nått tre segrar spelades inte den sista matchen mellan Li Fen och Shan Xiaona.

Sverige möter Kroatien i kväll klockan 19.00.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer