Rysaren i natt – klar för VM-final

Uppdaterad
Publicerad

Truls Möregårdhs succé-VM fortsätter.

19-åringen slog ut Timo Boll med 4-3 i set och är vidare till final på pingis-VM.

– Jag är inte nöjd än, säger Möregårdh.

I semifinalen i Houston, Texas, hamnade svensken i underläge mot veteranen. 40-årige tysken skaffade sig en ledning med 2-0 i set, men Truls Möregårdh hade visat tidigare i mästerskapet (0-3 i set i åttondelen mot Lim Junghoon) att han kan hantera underläge när det inte går att förlita sig på någon annan vid bordet.

Möregårdh lyckades med välplacerade slag kontrollera spelet, och varje gång Boll tvingades sträcka sig långt ut på forehandsidan grimaserade tysken och tog sig för magmuskeln. Två raka set till Möregårdh, 11-6, 11-8.

2–2 i set där Möregårdh servade sig fram för att ta ett tredje raka, men Boll räddade svenskens lägen och såg till att han – med åtta EM-guld – bara behövde ta ett set till för att nå sin första VM-final i herrsingel.

”Känns fantastiskt bra”

Men en svensk 19-åring satte stopp för det. I det sjätte och sjunde setet adderade Möregårdh ett bollvinnande koncept i de längre slagduellerna en bit från bordet. Och behövde aldrig rädda någon matchboll – 11-8, 11-5 och 4-3 i set till Truls Möregårdh.

– Det känns fantastiskt bra, samtidigt är jag mycket lugnare nu efter den här vinsten för jag vill verkligen ta hem hela turneringen och jag känner mig fullt redo för att göra det, och jag är fullt fokuserad, säger Möregårdh till Svenska Bordtennisförbundet.

– Man får mycket självförtroende av att vinna så många ”4-3:or”. Det känns som att det kommer gå min väg den här turneringen. Det kändes jättebra i dag, även fast jag låg under med 2-0 hade jag ett bra spel i mig.

Coachas av Stellan Bengtsson

För andra världsmästerskapet i rad har en svensk minst silver i herrsingel på VM, Mattias Falck knep det i VM 2019. Möregårdh är också första svenska tonåringen att ta medalj på pingis-VM sedan Stellan Bengtsson vann guld för femtio år sedan i Nagoya 1971.

Och i detta VM i Houston coachas Möregårdh av just Stellan Bengtsson.

– Han har varit i otroligt stor nytta under hela turneringen. Han har betytt jättemycket, han har varit superintresserad av mitt spel och verkligen hjälpt mig. Jag är väldigt tacksam över att ha honom som coach, säger Möregårdh och fortsätter:

– Han är grym och jag vill inte vara sämre än honom ... jag vill också vinna VM-guld.

I finalen, som avgörs natten till tisdag svensk tid, möter Möregårdh världsettan Fan Zhendong från Kina.

– Att jag ska stå i en VM-final eller att man ens ska ha en chans att slå så bra spelare som jag har gjort ... det kan man inte ens prata om. Jag har inte haft en lätt väg och jag är sjukt stolt över mig själv, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.