Mattias Falck och Jörgen Persson. Foto: BILDBYRÅN

Uppgifter: Jörgen Persson ny förbundskapten i bordtennis

Uppdaterad
Publicerad

Bordtennislegendaren tar över inför Tokyo 2021.
Enligt uppgifter till Sportbladet är Jörgen Persson detaljer från att bli ny förbundskapten i bordtennis.
– Diskussionerna pågår med Jörgen och vår målsättning är att han ska ta den rollen, säger sportchef Mikael Andersson till SVT Sport.

Jörgen Persson gjorde sitt sista olympiska framträdande som aktiv i sommar-OS i Peking 2008. I Tokyo 2021 talar mycket för att ikonen gör sitt första OS som förbundskapten. Något Aftonbladet var först att rapportera om.

– Vi är en stark olympisk kandidat till att ta en medalj på herrsidan. Vi måste ligga väldigt långt framme i vår planering. Det är vi skyldig vårt herrlandslag framförallt, som har en jättechans i ett eventuellt OS, om det nu kommer till stånd nästa år.

Hur långt är ni ifrån varandra?

– Jag hoppas på en lösning den här veckan eller nästa vecka.

– Det är som en pingpongmatch. Man skickar över bollen på andra sidan, så får man en hård smash tillbaka. Det är ett speciellt läge för idrotten just nu. Det är smådetaljer praktiskt och tekniskt hur man ska gå till väga, i det här läget vi har just nu.

Jörgen Persson började i en spelarutvecklasroll i samband med VM i Budapest 2019. Han coachade då Mattias Falck framgångsrikt till VM-silver. Han har tillsammans med nuvarande förbundskapten Peter Blomqvist jobbat med vägen till OS i Tokyo. Nu stärks hans roll.

– För Jörgen innebär det inte några dramatiska förändringar, mer än att han blir förstanamn på tränarsidan.

Jörgen Persson gjorde några vikarieinhopp i landslaget förra våren, och har sedan i höstas varit assisterande förbundskapten till Peter Blomquist.

Vad händer med Peter Blomquist?

– Peter Blomquist kommer fortsätta i förbundet i en liten annan roll. Han kommer sitta mer på vår ungdomssida och se hur vi ska utveckla utveckla spelare mot OS 2024. Långsiktigt perspektiv. Det finns många unga spelare som behöver hans support.

Jörgen Perssons kontrakt som Sveriges förbundskapten för herrlandslaget i bordtennis gäller över OS i Tokyo 2021 där Sveriges herrar nyligen kvalificerade sig till lagtävlingen.

– Vår målsättning är att han ska ta den rollen. Det är naturligt att vi ser honom som den bästa kandidaten, säger sportchef Mikael Andersson till SVT Sport.

Första stora mästerskapet som ny förbundskapten för Persson blir individuella EM i Polen i mitten av september, veckan efter ska uppskjutna lag-VM i Sydkorea avgöras.

ARKIV: Njut av svenska VM-minnen:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Svenska guldminnen i bordtennis

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer