Bowlaren Jesper Svensson i Årsta i södra Stockholm 2017. Arkivbild. Foto: TT

Världsrekord i bowling av Jesper Svensson

Uppdaterad
Publicerad

Jesper Svensson noterades för 1345 poäng över fem serier bowling på VM i Dubai i går, vilket är ett nytt världsrekord och tidernas högsta slagning på ett VM, bekräftar Internationella bowlingförbundet.

I dag blev det ytterligare ett världsrekord när han avslutade kvalet i dubbel med 300 och stannade på 2476.

– Det är någonting speciellt att finnas med i historieböckerna, säger Jesper Svensson till swebowl.se.

Tvåhandsbowlaren från Vimmerby – som till vardags spelar för Team Pergamon – fick bästa möjliga start på VM under kvalet till den inledande singeldistansen.

Över fem serier noterades han för 1345 poäng (269-259-279-279-259) som är den högsta slagningen någonsin på ett världsmästerskap.

– Det är klart att det är kul. Jag tror att vi räknade ut att jag har åtta stycken nio-spärr och resten strike. Det är inte så mycket att ta av då. Det är klart att det är kul. Det är någonting speciellt att finnas med i historieböckerna, säger Jesper Svensson till swebowl.se.

”Ger fan i att fundera”

– På träningen kändes det inte som att jag strikeade mer än någon annan. Sen blir det alltid lite annorlunda när det väl är tävling och den här gången var det kanske till min fördel.

Swebowl: Hur gör man för att slå så högt som 1345?

Det undrar jag också. Jag tänker att jag ger fan i att fundera så mycket på det så kanske jag kan göra det igen.

Jesper Svensson har tidigare bland annat tagit tio titlar på den amerikanska proffstouren, VM-brons i tremanna samt utsetts till Årets nykomling på Idrottsgalan 2017.

Han leder förstås kvalet halvvägs. De 32 bästa efter tio serier går vidare till matchspel i grupper om åtta spelare där alla möter alla. Därefter väntar slutspel som börjar med kvartsfinaler.

Svensken satte under söndagen sedan ytterligare ett världsrekord, den gången i par. Tillsammans med Pontus Andersson samlade han in 2467 poäng, 246,7 i snitt på tio serier. Enligt Bowlingförbundet är det den högsta noteringen någonsin på ett VM – och därmed ett inofficiellt världsrekord.

– Vi är trygga med varandra och har känt varandra sen vi var 10 år. Vi har spelat ihop en gång tidigare, på junior-VM i Lincoln, då slog vi världsrekord. Innan starten skojade vi om att vi skulle göra det igen, säger Pontus Andersson enligt Bowlingförbundet.

SE OCKSÅ: Se 18-åringens makalösa bowlingslag – förste på 30 år att lyckas (12 april 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.