Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
EM-guld i bowling till Sverige Foto: Svenska Bowlingförbundet

EM-guld i bowling till Sverige

Publicerad

Det svenska femmanna-laget i bowling förstörde den tyska festen i finalen, och knep EM-guldet efter att ha vunnit finalen i München med 1051-962.
– Det är en dröm man haft sedan man började spela, säger Mattias Olsson till SVT Sport.

Efter ett nervöst kval lyckades Sveriges femmannalag hålla undan och bli bland de fyra främsta – och därmed ta en ny semifinalplats under bowling-EM.

Liksom i tremannaspelet stötte Sverige på Danmark i semifinal, men till skillnad mot i går var Sverige det bättre laget och tog sig till en final mot hemmanationen Tyskland.

Där blev det en ganska klar svensk seger efter att Mattias Wetterberg avslutat med fyra raka strikes, och Martin Larsen med tre raka. Och enligt Mattias Olsson så var det aldrig någon tvekan från det svenska lagets sida.

– Man vill inte låta kaxig på något sätt. Men vi vet ju att vi är ett av Europas bästa lag. Vi har så bra spelare, så vi ska kunna göra det.

Stor laginsats avgjorde

Men det var framförallt en stor laginsats som låg bakom segern. Samtliga svenska spelare tog tog sig upp i 200 poäng, medan endast två av tyskarna lyckades med den bedriften.

– Det är det som är det absolut finaste med femmanna. Det är så viktigt att alla steppar upp, att alla hjälps åt. När vi gör en sån laginsats som vi gör idag där alla bidrar, för det var ett extremt tufft underlag idag. Att alla klarade det, det är otroligt starkt, säger Olsson.

– Det som skiljde oss från dem var att vi höll ihop det idag. Vi gjorde inga misstag. Vi såg till att om det stod några käglor kvar så spärrade vi dem. Vi gjorde fler strikes än de andra, och höll ihop det väldigt bra. Vi bjöd inte på någonting.

Började sjunga innan matchen var slut

När matchen var avgjord så kunde inte laget hålla sig, utan stod och sjöng i bakgrunden tills matchen var helt klar och det riktiga firandet kunde starta.

– Det var bara ren eufori. Vi har kämpat så för att få den här guldmedaljen. Och i lag, det är bland det finaste vi har, det är så stort att få göra det. Vi har haft det kämpigt några år där vi inte lyckats knipa den där guldmedaljen. Och när vi kände att det var klart, det var förlösande, ren och skär eufori.

Guldet var Sveriges femte i femmanna, det senaste kom 2007.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer