Badou Jack går till attack mot mästaren Jean Pascal inför 14 129 åskådare i Atlanta, USA. Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

Badou Jack förlorade VM-fajten efter rysare

Uppdaterad
Publicerad

Badou Jack, 36, förlorade nattens stora titelmatch i lätt tungvikt i Atlanta, USA.
Den svenske boxningsstjärnan golvade mästaren Jean Pascal i sista ronden men föll efter ännu ett kontroversiellt domslut.
– Det kanske är mig det är fel på, sade en besviken Jack efteråt.

I en match som var underhållande från start var det kanadensiske veteranen Jean Pascal, 37, som öppnade bäst med aggressivitet, vilda svingar och högre aktivitet än vanligt.

Badou Jack såg ut att ta över i den fjärde ronden, men med bara sekunder kvar fick Pascal in en höger som skickade svensken i backen.

Jack kom tillbaka starkt i den andra halvan av matchen och hade framför allt några fina sekvenser i rond åtta mot en allt tröttare Pascal.

Tempot var högt och matchen jämn. Inför den tolfte och sista ronden kändes det helt öppet – då rivstartade Jack och golvade mästaren redan i den första minuten. Kanadensaren var halvvägs ut ur repen.

Badou Jack golvade mästaren Jean Pascal i tolfte och sista ronden. Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

Jack vill ha returmatch

Matchen gick tiden ut och avgjordes på poäng. Domarna var oense och medan en domare hade Jack som segrare med 114-112 ansåg de andra två att Pascal vann med samma siffror. Kanadensaren behåller därmed sitt WBA-mästarbälte i lätt tungvikt (79,3 kilo) och publiken buade när resultatet meddelades.

Badou Jack var märkbart besviken när han intervjuades i ringen av tv-kanalen Showtime direkt efteråt.

– Det är klart jag tycker att jag vann, men det är vad det är. Pascal är min broder. Han har en jäkla haka och är en tuff krigare, säger svensken.

Under karriären har Jack gått tre titelmatcher som slutat oavgjort. Han har tidigare spekulerat i om han får lida för att han promotas av kontroversielle superstjärnan Floyd Mayweather Jr.

När Showtime frågade hur det kändes att stå på fel sida av ännu ett kontroversiellt domslut svarade Jack:

– Jag vet inte varför det är så. Jag trodde att jag vann, men jag kanske har fel. Det kanske är mig det är fel på. Jag vill ha en returmatch.

Badou Jack deppar i bakgrunden samtidigt som Jean Pascal gör sin segerintervju. Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

”Kan inte säga att det var ett rån”

Statistiken visade att Jack träffade mer (244 mot 155) och med en högre effektivitet (39 procent mot 28) jämfört med sin motståndare.

Showtimes Steve Farhood dömde matchen, inofficiellt, i Jacks favör. I tv-kanalens omröstning på Twitter direkt efteråt ansåg 70 procent att Jack hade vunnit.

”Tung seger för Pascal. Jag är inte arg på domslutet för det var en jämn match, men jag tycker att Jack vann knappt”, twittrar tungviktslegendaren Lennox Lewis.

Jean Pascal sade i sin segerintervju att han går med på en returmatch ”när som helst”.

– Jag vann den här matchen. Det var jämnt, men ingen kan säga att det här var ett rån. Jag tycker att jag hade kontroll hela matchen och är glad att jag fick domslutet. Badou Jack är en fantastisk fajter och en gentleman i och utanför ringen, säger kanadensaren.

Jack och Pascal var vänner efter titelmatchen. Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer