Patricia Berghult: ”Det känns underbart att kunna säga att jag är världsmästare”

Uppdaterad
Publicerad

Hon är 25 år gammal och har boxats professionellt sedan 2015.Nu är Patricia Berghult Sveriges senaste boxningsvärldsmästare efter seger mot brittiskan Hannah Rankin. Därmed är svenskan bälteshållare i prestigefulla organisationerna WBC och IBO.– Just nu känner jag så mycket glädje och lättnad. Det känns underbart att kunna säga att jag är världsmästare, säger hon till SVT Sport.

En snabb och hård vänsterkrok sänkte Hannah Rankin från Storbritannien redan i början av matchen. Och det var sedan ett övertag som Patricia Berghult använde sig av under titelmatchen i St Julians på Malta. Men med ronderna jämnades matchen ut och till slut var det poängräkning som krävdes för att skilja boxarna åt.

Och där var domarna eniga – Berghult var överlägsen. När hon insåg att samtliga domarsiffror, 96–93, 94–93, 95–94, var hennes kom glädjetårarna.

– Jag kan inte riktigt fatta det. Jag är oerhört glad. Samtidigt är man trött, det har varit en hård träningsperiod. Men till slut gick det ju bra, säger hon när SVT Sport ringer upp tidigt på morgonen efter fajten.

Vänsterkroken – början på slutet

– Jag slog en vänsterkrok som var perfekt. Hon var nere för räkning, fortsätter hon.

Matchen fortsatte men det var som att den tidiga räkningen var ett vunnet slag som en del av boxningskriget. Men när det var dags för domarsiffrorna kände Berghult en viss nervositet.

– Jag var på bortplan och hon var hemmaboxare. Hon höll redan ett av bältena. Jag var på min vakt. Men när det stod klart att alla tre domare hade mig som vinnare, då släppte allt.

Känslan gick inte att ta miste på när det var färdigdansat i boxningsringen. TV-bilderna visade en Berghult i tårar – världsmästare med inte bara en utan två nya bälten.

– Det kändes som äntligen. Jag kände så mycket press under dagen. Jag bevisade för mig själv och för andra att jag faktiskt är bra. Jag blev så lättad och glad.

Norsk stjärna i sikte

Du är alltså IBO- och WBC-världsmästare i super weltervikt (69.9 kilo). Vad händer härnäst för vår färska svenska världsmästare?

– Det är inget som är klart än. Jag får prata med min far och min tränare.

Hon är 25 år gammal, proffsdebuterade så sent som 2015, och har radat upp 14 professionella segrar. Hon menar att det har varit mycket hårt arbete under dessa år och åren innan som amatör. Men det är inget hon ångrar.

– Att bli proffs var det bästa beslut jag kunde ha tagit.

Finns det någon speciell motståndare du vill ställas mot här näst?

– Vi har försökt få till en match mot Cecilia Braekhus. Nu när jag har två bälten så får vi se om hon är mer sugen.

Berghult har en lång karriär framför sig. Hon drog inte på sig några skador och skulle kunna gå match tidigt nästa år. Hon menar på att hon behöver smälta alla intryck efter gårdagen där hon verkligen kände segerns sötma.

– Just nu känner jag så mycket glädje och lättnad. Det känns underbart att kunna säga att jag är världsmästare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.