Sven Fornling. Foto: Bildbyrån

”Har inte ändrat min uppfattning om boxning”

Uppdaterad
Publicerad

I måndags fick Sven Fornling lämna sjukhuset efter knocken som gav honom en blödning i huvudet. För SVT Sport berättar han nu vad han minns av fajten och hur han ser på sin framtida boxningskarriär.
– Jag lever hellre en dag som en varg än 1000 år som ett får, säger han.

I lördags knockades Sven Fornling i fajten om proffsboxningens IBO-bälte. Under måndagen fick han lämna sjukhuset i Halle, Tyskland och åka hem till Malmö – medtagen och mörbultad. SVT Sport fick en längre intervju med boxaren.

– Dels skadade jag ögat där hornhinnan har repats och dels har jag blödningen vilket gör att jag har huvudvärk mer eller mindre konstant, säger Sven Fornling.

Ändå har läkarens utlåtande varit positivt. På sjukhuset var de till och med överraskade över hur snabbt Malmöboxaren repade sig.

– Det har varit en blödning i en av hinnorna som skyddar hjärnan. Han (läkaren) var chockad över hur snabbt det hade läkt ihop. Det är nästan inget blod kvar alls nu så jag fick åka hem. Och så om två veckor ska jag röntgas igen.

Vissa minnen fortfarande helt blanka

Men den fysiska smärtan är inte allt.

– Det som är värst för mig är stoltheten och hedern. Ilskan över att det blev som det blev i matchen.

Det var i elfte och näst sista ronden som Sven Fornling blev knockad av Dominic Bösel. Han minns fortfarande inte så mycket från matchen och har svårt att skilja på egna minnen och det han fått berättat för sig.

– Lite mer kan jag komma ihåg men vissa bitar är också helt blanka. Jag kommer ihåg att i nionde ronden fick jag ett slag som tog illa. Jag backade ifrån en bit men det släppte inte det kändes konstigt. Efter det kom jag aldrig tillbaka riktigt bra utan det hängde med fram tills att jag blev utslagen i elfte.

”Jag älskar boxning fortfarande”

Nu står ordinerad vila och sömn på schemat. Om allt ser bra ut om två veckor kan Fornling försiktigt börja träna igen. Om sex till åtta veckor kan han eventuellt börja träna boxning igen.

Och vad känner du för boxningen och karriären efter det som hände?

– Jag har bestämt mig för att inte ta några förhastade beslut kring det. De närmsta veckorna handlar bara om att vara med familjen och läka ihop. Sen får jag ta ett beslut, säger Fornling och tillägger:

– Jag vet riskerna med att gå upp i ringen och jag lägger ingen skuld på boxningen. Det här har inte ändrat min uppfattning om vad jag tycker om boxning, jag älskar boxning fortfarande. Jag lever hellre en dag som en varg än 1000 år som ett får.

ARKIV: Här knockas Sven Fornling under titelmatchen (16 november 2019)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Här knockas Fornling i mästarfajten Foto: Aftonbladet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer