Volodymyr Klytjko och Tyson Fury kan få boxas i OS.

Beslutet: Proffsboxare i Rio-OS

Uppdaterad
Publicerad

Proffsboxare i OS?

Ja, så blir det.

Men flera stjärnor är kritiska.

”Jag vill inte se en 17-årig svensk knockas och hamna i koma”, säger ex-världsmästaren David Haye.

Det internationella boxningsförbundet har bestämt sig: I sommarens OS, i Rio de Janeiro, kommer proffs vara med.   

– Proffsboxare kommer vara med i Rio. Jag vet inte hur många, men de kommer att finnas med proffsboxare, säger internationella boxningsförbundet (AIBA):s ordförande Ching-Kuo Wu till nyhetsbyrån Reuters.                  

OS i Rio de Janeiro 2016

Nationell uttagning krävs

Vilka proffs som kommer att vara med är dock ytterst oklart.

– Alla kommer att behöva kvalificera sig och de kommer att behöva bli uttagna från sina nationella förbund. Det är inte så att de får en automatisk plats, säger Wu.

Formellt sett kommer OS-ändringen att ske i juni, då AIBA kommer att genomföra den konstitutionella förändring som krävs. Senare den månaden kommer den sista kvalturneringen att arrangeras i Azerbajdzjan.

Haye vill inte slåss mot svensk

Många världsstjärnor verkar dock måttligt intresserade av att tävla i OS. Den förre världsmästaren i tungvikt, David Haye, säger exempelvis så här till nyhetsbyrån AP:

– Jag skulle hata att se en 30-årig ex-världsmästare komma tillbaka till OS och i den första omgången fightas mot en 17-årig pojke från Sverige och knocka honom så att han hamnade i koma. Då hade folk frågat: ”Varför lät du det hända?

”Vore dumt för mig”

Även svenska Mikaela Laurén är negativ till att medverka i Rio.

– Det vore dumt för mig, varför ska jag gå tillbaka till amatörboxning, säger hon till SVT Sport.

Britten Amir Khan är mer positiv.

– Jag tycker att det är en jättebra idé. Det finns jättemånga där ute som hade velat vara med i OS som aldrig fick chansen, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Rio de Janeiro 2016

Mer i ämnet