Läkarens ord till Frida Wallberg: ”Du är döende”

Uppdaterad
Publicerad

”Du är döende.”

Det var orden som Frida Wallberg fick höra av en läkare i slutet av juli efter att hon akut förts till sjukhus. Hon svävade, ännu en gång, mellan liv och död. I ett exklusivt möte med SVT Sport berättar den forna boxningsstjärnan om den där julidagen och vad som får henne att vilja överleva och ge lite till.

– Jag sa till min bästa vän att det känns som att jag kommer att dö, säger hon till SVT Sport.

Frida Wallberg plågas än idag av den hjärnskada hon ådrog sig 2013 i en professionell boxningsmatch i Stockholm.

För sex år sedan riskerade hon allt och förlorade nästan allt. Men viljan att överleva hade hon kvar – och den har visat sig vara starkare än allt annat.

Sedan dess har åtvidabergaren Wallberg återkommande åkt in på sjukhus. Och i slutet av juli var det dags igen. Den 36-åriga trebarnsmamman hamnade på akuten och fick ett besked som ingen förälder vill få.

Nära döden

– Jag vaknade en morgon och kände att hjärtat började rusa. Jag började skaka i hela kroppen, säger Wallberg till SVT Sport.

Wallberg, en gång i tiden en av Sveriges främsta kvinnliga boxare, fick på sjukhuset beskedet att hon var nära döden. Hon fick veta att hon hade farligt låga värden av kortisol, en viktig hormon för ämnesomsättningen, och överlevnad var enbart realistisk om hon började medicinera.

Inne på sjukhuset smög sig rädslan in på den forna storboxaren och hon anförtrodde sig till sin vän som följt med henne till sjukhuset.

– Jag sa till min bästa vän att det känns som att jag kommer att dö.

Barnen – skäl till överlevnad

I dag fortsätter trebarnsmamman bekämpa hälsoproblemen och kan överleva under förutsättningen att hon medicineras med kortison och insulin. Och de främsta anledningarna till överlevnad stavas Milton, Luna och Nellie.

– Det enda jag tänker på är barnen. De behöver sin mamma.

Och när det är som värst är det en utmaning, även för en stark individ som Wallberg.

– Det är klart att man gråter en skvätt när man är själv. Det gör man. Allt som har hänt har gjort mig starkare och starkare längs vägen.

Hon reflekterar över barndomen. Redan då fick hon lära sig att hon inte borde, kunde eller ville kasta in handduken. Kämpaglöden syns i hennes ögon, lika lysande som tiden då hon var en elitfajter. Och nu, 2019, fajtas hon envist för livet.

– Man kan inte bara lägga sig ner och ge upp. Det finns alltid lite till att ge. Jag vill leva livet.

Se hela reportaget i spelaren nedan. Reportaget visas även i Sportspegeln 19.00 den 11 augusti.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.