Frida Wallberg kritiserar boxningsvärlden: ”Mådde inte bra före matchen”

Uppdaterad
Publicerad

Frida Wallberg hade smeknamnet ”Golden Girl” som professionell boxare. Men vad som kunde ha blivit en gyllene karriär i historieböckerna fick ett abrupt slut. Wallberg är kritisk till den boxningsvärld hon en gång tillhörde och berättar exklusivt för SVT Sport om förutsättningarna inför den ödesdigra matchen som blev bokslutet för hennes boxningskarriär.

– Mitt mående var inte bra före matchen, men då får man höra: ”ta ansvar nu Frida”, säger hon till SVT Sport.

Frida Wallberg berättar att hon saknar den professionella boxningen och vad som en gång var hennes idrottsliga plattform. Många stunder har hon känt en tomhet och frågat sig själv vem hon är utan boxningen. Men idag känner hon sig färdig med den.

– Mitt mående var inte bra före matchen. Jag hade migrän och spydde. Jag var inte på topp, säger hon till SVT Sport om sitt hälsotillstånd inför fajten mot Diana Prazak – det som blev hennes sista boxningskamp i karriären.

Hon menar att det också var en plattform där individerna som hon omgav sig med inte alltid var de rätta. Idag, sex år efter den tragiska kollapsen i ringen på en boxningsgalan Golden Ring i Stockholm, är hon kritisk och varnar andra som vill försöka sig på en proffskarriär.

”Ta ansvar nu Frida”

– Man har så mycket folk omkring sig som pushar en. Det spelar ingen roll att man säger att man är dålig. Då får man höra: ”ta ansvar nu Frida”.

Det finns många aktörer runt en professionell fajter. Det är allt från tränare, agenter och andra som har ett intresse i en specifik idrottares karriär. Wallberg menar att hon var den som tog riskerna men kom ut tomhänt – och på köpet, enligt läkare, med en hjärnskada som hon aldrig riktigt kommer att återhämta sig från.

– Jag älskar boxningen. Samtidigt måste man vara medveten om vad som kan hända, vad det finns för risker, och vara bland de som vill en gott.

Se hela reportaget i spelaren nedan. Reportaget visas även i Sportspegeln 19.00 den 11 augusti.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.