Patricia Berghult ska boxas i NHL-laget Montreals hemmaarena Bell Centre den 18 juni. Foto: Bildbyrån/TT

Boxaren Patricia Berghult går match om tyngsta VM-titeln – i NHL-arena

Uppdaterad
Publicerad

Boxaren Patricia Berghult, 26, kommer att gå en match om den tyngsta VM-titeln den 18 juni i sommar.

Hon ställs då mot den 34-åriga veteranen Marie-Eve Dicaire på bortaplan i Kanada – och planen är att man ska fylla NHL-laget Montreals arena som rymmer omkring 20 000 åskådare.

– Det blir min tuffaste match i karriären, säger Berghult till SVT Sport.

Den obesegrade fajtern från Rosengård (14-0, 3 KO) ställs nu inför sin största och svåraste utmaning i karriären.

Senast Berghult gick en match var i november 2019 när hon vann WBC:s interimbälte i superweltervikt (69,9 kilo). Där efter lamslog pandemin en hel värld och satte idrotten på paus.

Nu får hon chansen att boxas om det fullmätiga WBC-världsmästarbältet då amerikanska stjärnan Claressa Shields byter viktklass och lämnar titeln vakant.

Hade världsmästarbälte i tre år

För motståndet står rutinerade kanadensiskan Marie-Eve Dicaire som gått 18 proffsmatcher och bara förlorat en. Det var förra månaden när hon förlorade mot just Claressa Shields på poäng.

Innan dess var Dicaire IBF-mästare i tre år och försvarade sin titel flera gånger.

– Vi har skrivit på kontraktet och väntar bara på att WBC ska godkänna det. Men vi ligger i hårdträning nu, säger Berghult till SVT Sport.

– Dicaire har varit inne i ringen med de bästa, men vi tränar på och tror på mina styrkor. Vi vet att det kommer att bli en tuff match, hon är större än mig och det är hennes hemmaplan. Trots att jag är världsmästare åker jag dit som underdog så jag känner ingen press alls. Jag ska bara åka dit, ha roligt och få ut så mycket som möjligt av min boxning.

När det väl är dags kommer det att ha passerat 1,5 år utan en match. Är du nervös?

– Det är klart att jag undrar om jag kommer att vara ringrostig, men många av mina motståndare och sparringpartners har en tendens att underskatta mig och det tror jag att Dicaire också har gjort. Jag är inte orolig utan litar på vår taktik och tänker bara gå in och köra.

MER BOXNING: Cecilia Braekhus: ”Jag har alltid tid att spöa svenskor” (11 januari 2021)

”Boxningen är större i Kanada”

En extra utmaning för svenskan är det faktum att Dicaire är vänsterboxare, så kallad ”southpaw”, och boxas med omvänd hållning jämfört med majoriteten av alla utövare.

Av Berghults 14 proffsmotståndare hittills har ingen varit southpaw.

– Och det är väl kanske fyra-fem stycken som har varit det på mina nästa 80 amatörmatcher. De är sällsynta, haha. Det kommer att bli svårt, men vi tränar för att få in det mönstret nu och försöker hitta bra sparring.

Du är världsmästare, inte hon. Varför blir matchen i Kanada på hennes hemmaplan?

– Det är för dyrt att arrangera matcher hemma, det är sanningen. Boxningen är större i Kanada och de hoppas på fullsatt i NHL-arenan. Förutom min titelmatch är det en till på galan, en herrmatch. Man tror att de flesta i Kanada kommer att vara vaccinerade den 18 juni och där ligger Sverige efter.

– Självklart hade jag hellre boxats på hemmaplan, men det ska ändå bli häftigt att åka dit och förhoppningsvis blir det mycket publik. Jag får göra det bästa av situationen.

REPORTAGE: ”Hade hon varit kille hade hon varit ekonomiskt oberoende” (3 januari 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.