Den actionfyllda matchen mellan Katie Taylor och Amanda Serrano var en milstolpe för kvinnlig boxning. Foto: TT

”En historisk kväll för kvinnlig boxning”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Den blågula segeryran uteblev i Madison Square Garden.

Men en utsåld arena bevittnade en historisk kväll för damboxningen – som hade ett sällsynt strålkastarljus riktat mot sig.

Huvudmatchen mellan Katie Taylor och Amanda Serrano visade att damerna kan ha samma dragkraft som herrarna – om de får samma förutsättningar.

För första gången i Madison Square Gardens anrika historia var det två kvinnliga boxare som gick huvudmatchen.

Irlands obesegrade nationalhjälte Katie Taylor mot Puerto Ricos knockoutdrottning Amanda Serrano. Tillsammans hade de bara en förlust på 64 proffsmatcher (Serrano mot Frida Wallberg i Linköping 2012).

I slutet av 1990-talet var kvinnlig boxning fortfarande förbjudet på Irland. Katie boxades då i pojkturneringar under det påhittade namnet ”Kay Taylor” och på tävlingarna behöll hon hela tiden huvudskyddet på, för att dölja sina kvinnliga drag.

Resan till nattens gala i New York har varit lång.

Men nu bjöds en utsåld och kokande arena, med över 19 000 åskådare, på en historisk match – som också överträffade de högt ställda förväntningarna. Stämningen var elektrisk.

Det som kallats ”tidernas största dammatch” kanske också borde benämnas som tidernas bästa. Med boxningsvärldens blickar riktade mot New York bjöd de på en modern klassiker.

Fångade idrottsvärldens uppmärksamhet

”När man pratar om boxning i Madison Square Garden handlar det ofta om Muhammad Ali och Joe Frazier. Men folk kommer absolut att prata om mig och Amanda Serrano i många år framöver också”, sade Taylor efter poängsegern.

Låt oss hoppas att hon har rätt.

Damboxningen har inte haft samma utveckling som i MMA-världen där de bästa damerna får lika mycket uppmärksamhet och samma pengar som herrarna. Inte ens Laila Ali, med boxningsvärldens kändaste efternamn, lyckades på allvar slå igenom och ta sporten till den här nivån.

Båda två uppges ha tjänat över tio miljoner kronor vardera för den här matchen, vilket mig veterligen är det största arvodet någonsin för en damboxare.

Den här matchen fångade idrottsvärldens uppmärksamhet och visade att damerna kan ha precis samma dragkraft som herrarna, om de lyfts på samma sätt.

Brittiske promotorn Eddie Hearn konstaterade efteråt: ”Det här var kvällen när vi slutade att prata om damboxning och herrboxning. Det är bara boxning. Punkt.”

SE MER: Katie Taylor vann historisk boxningsmatch

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Katie Taylor vann historisk boxningsmatch i Madison Square Garden Foto: Angela Weiss/AFP/TT

Svenska fansen kan vara stolta

Elin Cederroos hade chansen att skriva svensk boxningshistoria som den första någonsin att vinna alla fyra världsmästarbälten i en och samma viktklass. I stället fick hon se sig besegrad av amerikanskan Franchón Crews-Dezurn. Svenskans första förlust i karriären, men en insats hon kan vara stolt över.

SVT Sport fick vara med i omklädningsrummet före och efter matchen och en lugn Cederroos har under veckan i New York inte visat några tecken på nerver eller att hon varit tagen av stundens allvar.

Antalet svenskar som finns med på de största galorna, eller går den här typen av matcher, är lätträknade. De svenska fansen har all anledning att vara stolta över Elin Cederroos.

REPORTAGE: Tomhet i Cederroos omklädningsrum efter förlusten: ”Jättebesviken”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tomhet i Cederroos omklädningsrum efter förlusten: ”Jättebesviken” Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.