Svenske stjärnan Badou Jack träffar motståndaren Jean Pascal i deras titelmatch i december. Foto: Bildbyrån

Hjärnforskarens förslag: Boxas med hjälmar

Uppdaterad
Publicerad

Proffsboxningsvärlden skakades om 2019 med fem dödsfall på lika många månader.

Hjärnforskaren Sanna Neselius, 50, har ett förslag på hur man kan minska riskerna med sporten.

– Att använda hjälmar skulle minska skadorna avsevärt, säger hon till SVT Sport.

I svensk boxning har det inte varit några dödsfall sedan 1989 när en amatörboxare i Landskrona dog efter att ha blivit knockad.

Tittar man specifikt på svensk proffsboxning finns bara ett dödsfall under hela 1900-talet enligt den statliga utredningen ”Kampidrott i fokus” som publicerades 2003. Det var 1941 när en boxare avled efter en match i USA.

Men under den andra halvan av 2019 drabbades proffsboxningsvärlden av fem dödsfall vilket återigen väckte debatten om riskerna med sporten.

– Fem dödsfall på ett år är en ovanligt hög siffra, säger hjärnforskaren Sanna Neselius.

”Tar månader att läka”

Hon har själv en bakgrund som boxare med fem SM-guld och EM-brons som amatör, och sedan tre matcher som proffs. Hon var förbundsläkare i Svenska Boxningsförbundet i över ett decennium och jobbar i dag som hjärnforskare.

Det som skiljer de flesta hjärnskakningar inom kampsporten mot andra sporter är rotationen som följer av ett slag mot hakan.

– Många kommer till mig och undrar när de kan börja sparra och gå matcher igen. Jag skulle säga att det dröjer minst tre månader för en hjärnskakning med rotationskrafter att läka, och under den perioden bör man undvika slag mot huvudet. Det skulle jag rekommendera för att vara på den säkra sidan. I allvarligare fall kan det handla om så mycket som åtta månader innan skadan har läkt helt, säger Neselius.

Förslaget: Använd hjälmar

Det kommer aldrig gå att eliminera riskerna med boxning, men hur kan man göra sporten säkrare?

– Om man lutar sig mot den forskning jag har gjort och den kunskap som redan finns skulle man kunna diskutera det här med hjälmar igen. Tittar man på dödsfallet med Patrick Day i oktober så blev han knockad men fick också en rejäl smäll när huvudet slog i mattan. En hjälm skyddar till exempel mot den smällen. Det skulle också skydda mot ögonskador.

Hjälmar skulle kunna minska skadorna avsevärt?

– Absolut. Sedan är det väldigt viktigt att boxarna själva och tränarna tänker till kring sparring. Jag har hört skräckexempel om boxare som inför en stor titelmatch har gått 100 ronder tuff matchsparring. Det säger sig självt att risken då är enorm att man kan ha ådragit sig skador som sedan gör att man får en hjärnblödning.

Stoppas i Sverige efter hjärnskada

Proffsboxningskommissionen, som ansvarar för svenska proffsboxare, uppskattar att det i dag finns 35 svenska boxare som är licensierade och redo att gå match, samt ytterligare tio namn som är ”vilande”.

I Sverige kan man inte tilldelas en ny licens om man en gång drabbats av en hjärnblödning.

– Det finns två teorier om det här med hjärnblödningar. I till exempel Tyskland anser man att när en sådan skada läker ut är skadan borta. Vi i Sverige anser att det inte går att läka ut en sådan skada. Det finns känslig ärrvävnad kvar och får du ett slag till kan du vara i livsfara, säger kommissionens sekreterare Olof Johansson.

KLIPP: Sven Fornling: ”Kan inte utsätta min familj för det igen”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.